Erdoğan dün anlaştıklarını duyurmuştu ama skandal kapıda: Kamu işçilerine zamda çerçeve protokol ortada yok

Erdoğan dün anlaştıklarını duyurmuştu ama skandal kapıda: Kamu işçilerine zamda çerçeve protokol ortada yok
Seçim öncesinde kamu işçileri için sendikalarla hükümet arasındaki görüşmelerde mutlu sona ulaşılmış, yüzde 45 zamda anlaşma sağlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oranı açıkladığı toplantıda tarafların yüzü gülüyordu. Ancak sonrasında tarafların farklı şeyler söyledikleri ortaya çıktı. Yüzde 45 oranında zam yapılması için anlaşma sağlandı ancak en düşük işçi maaşı konusunda belirsizlik var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın duyurulduğu törende kamu işçilerine yüzde 45 oranında zam yapılması üzerinde anlaştıklarını açıkladı. TÜRK-İŞ’in açıklamalarında ise en düşük işçi maaşının önce 15 bin liraya yükseltilmesi sonra da yüzde 45 zam yapılması kararı yer alıyordu.

Çerçeve protokolü arayanlar bu kez bulamadı

Gazete Pencere'nin haberine göre, bu iki açıklama arasında dağlar kadar fark var. İki tarafın kastının da farklı olduğu gazeteciler çerçeve protokole ulaşmak isteyince ortaya çıktı.

Geçmiş yıllarda sendikalar ile hükümetin yaptığı görüşmelerde anlaşmaya varılan hususlar bir protokole bağlanır, çerçeve protokol TÜRK-İŞ’in internet sitesinde yayımlanırdı. Anlaşmadan sonra sitede protokolü arayanlar bu kez bulamadı. TÜRK-İŞ de bu konuda resmi bir açıklama yapmadı.

Vedat Bilgin'in masasında bekliyor, seçim sonrasına kalabilir iddiası

Ancak kulislerde protokolün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in masasında beklediği konuşuluyor. En düşük işçi ücreti üzerindeki farklı yaklaşım nedeniyle imzanın geciktiği, hatta seçim sonrasına kalabileceği belirtiliyor.

Eğer süreç işçi sendikalarının söylediği gibi ilerlerse en düşük işçi ücreti önce brüt 15 bin liraya çıkarılacak, sonra da üzerine yüzde 45 zam eklenecek. Toplu sözleşme ocak ayından geçerli olduğu için zamlı en düşük işçi aylığı brüt 21 bin 750 liraya çıkacak. İşçinin eline geçense yaklaşık 17 bin lira civarında olacak. Eğer Erdoğan’ın açıkladığı gibi bütün işçilere yüzde 45 zam yapılır, an düşük aylık brüt 15 bine yükseltilirse işçinin eline geçecek olan ücret 12 bin lira civarında olacak.

Şimdi Ankara’da işçiler ve sendikalar Çalışma Bakanlığı’ndan gelecek haberi bekliyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün 700 bin kamu işçisini ilgilendiren zam oranını duyurmuştu.

Erdoğan’ın ifadeleri şöyleydi:
“Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz.”

Toplantıda TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da “Düşük ücretli arkadaşlarımıza ilk altı ay on beş bin lira istedik. Üst kısımlara da yüzde 45 zam ve yüzde 15 refah payı istedik” ifadelerini kullanmıştı.

“İÇİMİZE SİNDİ”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, toplantının ardından da şu açıklamayı yapmıştı:
“Talep ettiğimizi aldık. Üst ücret için de yüzde 45 + yüzde 15 refah payı talep ettik, onun 45’ini aldık. 11 bin lira brüt alan arkadaşımız 21 bin 750 lira brüt alacak, yani yüzde 107 zam var. Talep ettiğimizin tamamını aldık. Yüzde 45 aldık, sosyal haklara baktığınız zaman ortalama 2-2.5 puan iyileştirme var. Güzel bir sözleşme oldu. Bizim de içimize sindi. Birkaç güne bitirirsek bu ayki maaşlara yansıyanlar olacak.”

Etiketler :