Enflasyon sıfıra indi!
İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), Nisan 2025'e ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.
Ülkede yıllık enflasyon martta yüzde 0,3 seviyesindeyken, nisanda yüzde 0'a geriledi. Piyasa beklentisi ise enflasyonun yüzde 0,2’ye düşmesi yönündeydi.
Bu sonuçla birlikte, İsviçre enflasyonu son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıllık enflasyon oranı, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) fiyat istikrarı için belirlediği %0 – %2 hedef aralığının en alt sınırında kalmış oldu.
OTEL FİYATLARI DÜŞTÜ
Nisan ayında TÜFE aylık bazda da değişim göstermedi. Özellikle otel ve tatil konaklamalarında görülen fiyat düşüşü, giyim ve sebze gibi ürünlerdeki fiyat artışlarını dengeledi. Öte yandan, enerji ve gıda gibi dalgalı kalemler hariç tutulduğunda hesaplanan çekirdek enflasyon ise nisanda yüzde 0,6 olarak kaydedildi.
FAİZ İNDİRİMİ Mİ GELİYOR?
Ekonomistler, enflasyonda görülen bu beklenenden hızlı düşüşün, İsviçre Merkez Bankası’nın Haziran ayındaki toplantısında yeni bir faiz indirimi yapma ihtimalini artırdığını belirtiyor. Düşen enerji fiyatları ve güçlü İsviçre Frangı’nın da enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu vurgulanıyor. Bu koşullar altında Mayıs enflasyonunun negatif gelmesi de olasılıklar arasında.
SNB, 20 Mart’ta politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 1,25’ten yüzde 1’e çekmişti. Bu adımla birlikte banka, Mart 2024'ten bu yana beşinci kez faiz indirimi yapmış oldu. SNB, Covid-19 sonrası dönemde parasal sıkılaştırma yerine faiz indiren ilk büyük merkez bankalarından biri olarak öne çıkmıştı.
ENFLASYON HEDEFİ SABİT
İsviçre Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı 19 Haziran’da yapılacak. Piyasalarda beklenti, politika faizinin yüzde 0’a düşürülebileceği yönünde. İsviçre şu anda büyük ekonomiler arasında en düşük yıllık enflasyona sahip ülkelerden biri konumunda bulunuyor.
SNB, enflasyonun yıl boyunca yüzde 0 ile 2 aralığında kalmasını hedeflemeye devam ediyor.
Öte yandan bugün Türkiye'de de enflasyon açıklanmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyonununu, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,00 oranında artış, yıllık enflasyon yüzde 37,86 olarak açıkladı.