Kredi kartı sahipleri dikkat: Enflasyon sebep bireysel iflas sonuç olacak

Kredi kartı sahipleri dikkat: Enflasyon sebep bireysel iflas sonuç olacak
Yüksek enflasyon, asgari ücret ve emekli maaşlarına enflasyonun altında yapılan zam oranları milyonlarca vatandaşı açlık sınırının altında yaşamaya mecbur bıraktı. Sadece şirketlerin değil bireylerin ve ailelerin de nakit dengesi bozuldu. Artırılan kredi kartı nakit avans faiz oranları önümüzdeki dönemde insanların iflasını getirecek.

Seçim öncesi bol ve ucuz kredi imkanlarından sonra uygulanan sıkı para politikası, yüksek enflasyon ve faizlerle birlikte hem bireyleri hem de işletmeleri borç yükü altında bırakıyor.

Özellikle son aylarda takipteki alacaklarda ya­şanan artış oldukça dikkat çekici boyutlara geldi. 2023 yılının ocak ayında 160 milyar 271 milyon lira düzeyinde olan bankaların takip­teki alacakları 2024 yılına kadar yüzde 19,78’lik bir artış gösterir­ken yeni yılla birlikte bu ivme hız kazandı. Bu yılın 8 aylık dönemin­de tahsili gecikmiş alacaklarda bü­yüme geçen yılın tamamının nere­deyse 2 katına ulaştı.

kapak-134846.jpg

TAKİPTEKİ ALACAKLAR NİSANDAN BERİ HIZLI YÜKSELİŞ TRENDİNE GİRDİ

Tüketicilerin bankalara 128 milyar lira kredi kartı borcu bulunuyor. Nisan ayına kadar yatay seyre­den takipteki alacaklar nisan ayın­dan itibaren hızlı bir yükseliş tren­dine girdi.

Mart ayının son hafta­sında 197,5 milyar TL düzeyinde olan takipteki alacaklar bu tarih­ten itibaren hızla yükseldi ve geçen hafta 249 milyar 308 milyon TL dü­zeyine geldi. Yani 1,5 yılda 37 mil­yar TL’lik bir artış gösteren takip­teki alacaklar son dört ayda 50 mil­yar liraya yakın bir artış gösterdi.

Bankaların takipteki alacaklar arasında tüketici kredilerindeki artış ora­nı yüzde 100’ü geçmiş durumda. 2023’ün ocak ayında 22 milyar 169 milyon TL olan takipteki tüketici kredisi tutarı son açıklanan 2024 16 Ağustos haftasında 44 milyar 389 milyar liraya yükseldi.

kredi-karti-cuik-cover-jpg-001.webp

Kaynak:halktv.com.tr