Enflasyon rakamları ve Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın TBMM’de yapacağı sunum için gözler 3 Ekim’e çevrildi

Gözler yarın açıklanacak Eylül ayı enflasyon oranı ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın TBMM’de yapacağı sunuma çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yarın saat 10.00’da Eylül ayı enflasyon oranını açıklayacak. Piyasada enflasyon oranına ilişkin medyan tahmini yüzde 4,9 civarında bulunuyor.

Enflasyon rakamları ve Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın TBMM’de yapacağı sunum için gözler 3 Ekim’e çevrildi

Reuters’ın anketine katılan 10 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri yüzde 3.7 ila yüzde 6.2 artış bandında yer alırken, yıllık tahminler ise yüzde 60 ila yüzde 63.7 arasında bulunuyor.

GÖZLER ERKAN’DA OLACAK

Öte yandan piyasaları ilgilendiren bir diğer gelişmede TBMM’de yaşanacak. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanacak Komisyonda, milletvekillerine sunum yapacak.

Erkan’ın küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum yapması bekleniyor.

KKM KONUŞULACAK MI?

Erkan’ın son dönemde tasfiye edilmesi için birçok adım atılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları hakkında da sunumda açıklamalarda bulunacağı tahmin ediliyor. Erkan, temmuz ayında 3. enflasyon raporu için TCMB Başkanı sıfatıyla ilk kez kamera karşısına geçmiş ve KKM’ye ilişkin olarak “Kucağımıza bırakılmış bomba” tanımını kullanmıştı.

Merkez Bankası aldığı son kararla KKM’den çıkış için politika faizi kadar uygulanan (yüzde 30) asgari faiz oranını kaldırmıştı. Bu yolla bankaların TL dönüşümlü KKM hesaplarına daha düşük faiz oranı verilmesinin önü açılmıştı.

ENFLASYON YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Sunumda başlıca konulardan birinin de yükselişini sürdüren enflasyon olması bekleniyor. Temmuz ve ağustos ayında yüzde 9’u aşan aylık enflasyon oranlarının ardından yıllık bazda yüzde 58,9’luk enflasyon oranı görüldü. Merkez Bankası yıl sonu için ise yüzde 58 enflasyon oranı öngörmesine rağmen PPK özet metninde bu oranın yüzde 62’ye sarkabileceğinin sinyalini vermişti.

Uzmanlar ise 2023 yılının yüzde 70 üzerinde enflasyon oranıyla kapatılacağını ifade ediyor. Son olarak Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, bugün kaleme aldığı yazıda enflasyona ilişkin olarak “Yıllık gerçekleşmenin yüzde 74’e yaklaşacağını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Sunumda yer alması beklenen bir diğer başlık ise TBMM’ye gelmesi planlanan Merkez Bankası’na ilişkin yasal ve hayata geçirilmesi beklenen idari düzenlemeler.

Etiketler :