En düşük emekli aylığı Ocak'ta bu rakama çıkacak!

En düşük emekli aylığı Ocak'ta bu rakama çıkacak!
En düşük emekli aylığı 10.000 TL'den 12.500 TL'ye çıkarılmıştı. Enflasyon rakamlarına göre belirlenen emekli maaşında yeni rakamlar ortaya çıktı. Yıl sonu enflasyon tahmininin belli olmasıyla en düşük emekli aylığı alanlar yine sefalet zammına mahkum olacak.

Yıl sonu enflasyon tahmininin %41.5 olarak açıklanmasının ardından, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları hesaplanmaya başladı.

Temmuz ayında en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12.500 TL'ye çıkarılmıştı, ancak Ocak ayında enflasyon oranlarının kesinleşmesiyle bu rakamın artırılması gündemde. Orta Vadeli Program'a göre, 2024 yılı sonunda enflasyon %41.5 olarak hedefleniyor ve bu tahmine dayanarak 6 aylık enflasyon oranı %13.44 olarak hesaplanıyor.

emekli15.jpg

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı %13.44, memurların zam oranı ise %9.31 olacak şekilde öngörülüyor.

assgari.jpg

Zam oranlarının yanı sıra, refah payı eklenmesi ihtimali de değerlendiriliyor. Geçmiş zam dönemlerinde uygulanan refah payının, Aralık veya Ocak aylarında kararlaştırılması bekleniyor ve bu durumda zam oranlarının %20'nin üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.

emeklilik-emekli.jpg

En düşük emekli maaşıyla ilgili de artış beklentisi yükseliyor. Eğer mevcut zam oranları uygulanırsa, taban aylıkların %13.44 artışla 14.180 TL'ye yükselmesi öngörülüyor. Böylece en düşük emekli maaşlarının 14-15 bin TL aralığına çekilmesi gündeme gelecek.

Kaynak:Ekonomi Servisi