Emeklilik sisteminde değişiklik geliyor: Kulislere Yansıyan EYT Detayı! Emeklilik yaşı yükselecek mi?

Emeklilik sisteminde değişiklik geliyor: Kulislere Yansıyan EYT Detayı! Emeklilik yaşı yükselecek mi?
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç yazısında emeklilik sistemindeki değişikliğe ilişkin kulislere yansıyanları aktardı.

EYT yasasının üzerinden 1,5 yıl geçti, ancak maliyeti hala tartışma konusu. Kademeli emeklilik bekleyenler bu süreci yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını verdiği yeni emeklilik reformu öncesinde merak edilen bazı konular netleşmeye başladı. EYT yasası iptal edilecek mi?

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili kapsamlı değişiklikler gündemde. Emeklilik yaşının artırılması ve en düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması gibi konular konuşuluyor. Kamuoyu ise EYT düzenlemesinin iptal edilip edilmeyeceğini merak ediyor.

EYT’nin maliyeti ile ilgili tartışmalar sürerken, AK Parti yetkililerinden emeklilik sisteminde değişiklik yapılacağına dair açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’nin ekim ayında açılmasıyla konuyu gündeme alacaklarını belirtti.

Kıvanç'ın yazısına göre, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili bazı değişiklikler hemen uygulanacak, bazıları ise zaman alacak. Prim günü ile emekli aylıkları arasındaki dengenin sağlanması, sağlık harcamalarının bütçe üzerindeki yükünün azaltılması ve düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması öngörülen değişiklikler arasında.

EYT YASASI İPTAL EDİLECEK Mİ?

EYT düzenlemesinden geri adım atılması gündemde değil. Kıvanç, EYT düzenlemesiyle sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlar için yaş şartının kaldırıldığını belirtiyor. Bu düzenleme ile sadece prim günü ve sigortalılık süresi koşulu bırakıldı. Koşulları yerine getirenlerin büyük bir kısmı emekli oldu, ancak hala 3 milyona yakın kişi emeklilik için bekliyor.

Kıvanç, EYT düzenlemesinden geri adım atılmasının mümkün olmadığını ve Anayasa’ya aykırı olacağını belirtiyor. Henüz emekli olmamış EYT’liler için yeniden yaş şartı getirilemeyeceğini vurguluyor. Emeklilik yaşının artırılması konusu ise mevcut çalışanlar için uygulanamaz, ancak ilerleyen yıllarda gündeme gelebilir.

Kaynak:Habertürk