Elon Musk'tan Piyasa Eleştirisi! Halka Açık Şirketlerin Kâbusu

Elon Musk'tan Piyasa Eleştirisi! Halka Açık Şirketlerin Kâbusu
Elon Musk, halka açık şirketlerin regülasyonlardan şikayet ederek hissedar baskısının verimliliği düşürdüğünü ve pasif endeks yatırımının volatiliteyi artırdığını belirtti.

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, ARK Investment Management Kurucusu Cathie Wood ile yaptığı bir söyleşide, halka açık şirketlerin karşılaştığı regülasyonlardan şikayet ederek, hissedarlardan gelen baskının şirket verimliliğini düşürdüğünü ve pasif endeks yatırımının volatiliteyi artırdığını savundu.

Bloomberg'in aktardığına göre Musk, özellikle yüksek piyasa değerine sahip şirketlerin kötü bir çeyrek geçirmemesi için yoğun bir baskı altında olduğunu ifade ederek, bu durumun faaliyetlerin daha az verimli olmasına neden olduğunu belirtti.

Ayrıca, yatırımcılarla şirketlerin uzun vadeli vizyonları arasındaki zaman ufku uyuşmazlıklarına dikkat çekti.

Elon Musk, endeksleri takip eden pasif yatırımların çok büyük ölçeklere ulaştığını ve bu durumun günün sonunda birkaç aktif yatırımcının kararına bağlı olarak devasa hisse hareketlerine yol açtığını belirtti.

Pasif yatırımcıların, aktif yatırımcıların kararına göre hareket ettiğini ve bu nedenle büyük ölçekli hisse hareketlerine katkıda bulunduğunu vurguladı.

Musk, Tesla'nın halka açık olmanın sermayeye daha kolay erişim sağladığını kabul ederken, SpaceX'in halka kapalı olması sayesinde daha yüksek risk alabildiklerini ifade etti.

Ayrıca, halka açık şirketlerin regülasyonlar nedeniyle kısıtlanmış olduklarına dikkat çekerek, bu durumun uzun vadeli planlarına zarar verebileceğini söyledi.