Elektronik vergi denetimi dönemi başlıyor!

Elektronik vergi denetimi dönemi başlıyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet, etkinlik ve verimlilik ilkeleri kapsamında mükelleflerin vergi sisteminde elektronik ortama geçileceğini açıkladı. Şimşek, dönüşümün detaylarını aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlığı ve Vergi Denetim Kurulunun (VDK) dijital dönüşüm çalışmalarına yönelik bilgi verdi.

Yeni teknolojik sistemlerle Bakanlığı bünyesindeki dijital dönüşümü hızlandıracak ve bilişim teknolojilerinin etkin kullanımını teşvik edecek adımlar attıklarına işaret eden Şimşek, dijital dönüşüm çalışmalarının kayıt dışıyla mücadelede Bakanlığın elini güçlendireceğini söyledi.

Şimşek, vergide adalet, etkinlik ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde mükelleflerin vergi sistemine gönüllü uyumunu gözeten düzenlemeler yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

elektronik-vergi-denetimi-donemi-basliyor.webp

TUTANAKLAR ELEKTRONİK ORTAMDA ALINACAK

Denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayacak altyapıyı oluşturacaklarını aktaran Şimşek, şöyle konuştu:

"Yeni sistemle, vergi müfettişleriyle mükellefler elektronik ortamda bir araya gelecek, görüşmeler bu ortamda yapılacak ve tutanaklar elektronik alınacak. Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları gibi gelişmelerle bir sene içerisinde ciddi bir dijital dönüşüm hedefleniyor.

elektronik-vergi-denetimi-donemi-basliyor-1724052114-446-small.jpg

Yeni adımla vergi inceleme tutanağı gibi kağıt ortamında düzenlenen tutanakların tamamı e-imza kullanılarak elektronik ortama alınacak, kağıt, toner ve yazıcı kullanımından kaynaklı giderlerin sıfıra indirilmesiyle yüzde yüz dijital bir denetim birimi oluşturulacak"

Kaynak:AA