Ekrem Açıkel asgari ücretlinin isyanını duyurdu. 'Asgari Ücrete Azami İsyan yükseliyor'

Türkiye'de asgari ücret gündemi öne çıkmaya devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının yapılmasına günler kala 126 iktisatçı asgari ücret için ortak bildiri yayınladı. Halk TV Ana Haber'de Ekrem Açıkel asgari ücret belirleme sürecini yorumladı.

Türkiye'de asgari ücret belirleme dönemi yaklaşıyor. 126 İktisatçı bilim insanının yayınladığı ortak bildiri bu tartışmaların odağına oturdu.

Halk TV Ana Haber sunucusu Ekrem Açıkel 126 iktisatçının ortak bildirisini 'Aydın Namusu' diyerek destekledi ve asgari ücret sürecine dair yorumlarda bulundu.

c10aea82-4755-4d2f-88f6-0d9ffb0f443c.jpg

Açıkel haber bülteninde şu ifadeleri kullandı:

"Manşet çok şey anlatacak. Bana aittir.Asgari ücret azami isyan giderek yükseliyor. Asgari ücret alınması gereken en düşük maaş 18 yaş ve üzeri için. Azami isyan yükselen en yüksek ses demek. 17 Bin 2 lira kaç lira olacak. 'Ben ayda yüz bin lira kazanıyorum' geçiniz. Türkiye'de 35 milyon çalışan var. Patronlar devletin asgariye yaptığı zamma bakacak senin de zammını belirleyecek. 35 milyon için kilit soru. Aydın namusu diye bir şey vardır. Ülkende insanlar inim inim inlerken aydın çıkar risk alır ve doğruları söylersin. Buna 'Aydın Namusu' denir. 126 iktisatçı ortak bildiri yayınladılar. Diyorlar ki 2024 temmuz ayında asgari ücret artışından kaçındınız. Geçen ocaktan beri insanlar 17 Bin 2 liraya talim ediyor. 2025 ocak ayı için öngörülen artışın gerçekleşen enflasyon yerine beklenen enflasyon oranı (yüzde 25) baz alınarak belirlenmesi planlanan bilimsel ve sosyal açıdan kaygı vericidir" dediler. Alınlarından öpüyoruz."

d0b02966-586a-4efb-ba9f-67723deb20a7-001.jpg

"Bunun adı oran rezaletidir. Eve götüreceğim ekmeğin oranlarla oynayarak mikarını belirliyorlar. Yüzde 25 zam gelse 17 bin 2 liraya 21 Bin 252 lira Yüzde 30 zam gelse 22 Bin 102 lira yüzde 50 zam gelse 25 Bin 503 lira. Hadi gelin siz geçinin."

PEKİ YA SENDİKALAR

"Enflasyonla mücadelenin toplumsal maliyeti adil dağıtıldı mı? Bilim insanları soruyor. Sendikacılar siz de taşın altına elinizi koyunuz. Taşın altına elini koymam sosyal devletin gereği değil mi? Gerçek enflasyonun altındaki zam gelir dağılımını bozmayacak mı. Zengin daha da zengin. Bu yöntemle garibanın maaşını düşük tutarak enflasyonu düşürsen neye yarar ki. Evde çorba kaynamadıktan sonra ay sonunu getiremedikten sonra. İlk kez aydın namusu ile iktisatçılar çıktı bütün toplum ses versin. Omuz omuza verelim hak ettiğimizi parayı alın teri ile kazanıp evimize götürelim."

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi