Ekonomistlerden Merkez Bankası yorumu: Değer kaybedeceğinden eminiz

Ekonomistlerden Merkez Bankası yorumu: Değer kaybedeceğinden eminiz
Ekonomistler Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasını değerlendirdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  (TCMB) Genel Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden almasının ardından tüm ekonomistler  Merkez Bankası’nın kredibilitesinin ve itibarının sarsılacağı analizini yaptı. 

"Merkez Bankası'nın itibarının sarsılacağı" başlığıyla bir haber yayınlayan Bloomberg önemli analistlerin Erdoğan'ın bu kararı doğrultusunda yaptığı açıklamaları derledi.

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Medley Global Advisors'ın kıdemli analist Nigel Rendell’in görevden alma konusundaki görüşleri şöyle:

Türkiye fonları açısından kötü bir gelişme olduğu ortada, Erdoğan en iyisini kendisinin bildiğini düşündüğü için Merkez Bankası’nın operasyonuna karışıyor ama en doğrusunu o bilmiyor!”

Bu hamle enflasyonun tam düşmeye başladığı noktada Türkiye Merkez Bankası’nı ve kredibilitesini tehlikeye atıyor.”

Liranın piyasa değerinin düşmesi çok muhtemel.

Yatırım bankası TD Securities’de Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü olan Cristian Maggio'nun görüşleri de şöyle:

Liranın Pazartesi günü değer kaybedeceğinden neredeyse eminiz.

Erdoğan’ın faiz oranlarını düşürmek için böyle bir girişimde bulunduğu ortada.

Yoksa Çetinkaya’yı 1 yıl önceden görevden almazdı. Kısa vadeli faiz oranlarında düşüş yaşanabilir ama uzun vadeli oranların ters yönde hareket etmesi muhtemel. Hisse senetleri için de olumsuz bir sonucu olacak.

Bu yıl yurt içi bir duraklama ve potansiyel tüketici fiyat endeksinde yeniden bir ivmelenme bekliyoruz.

HOLLANDA MERKEZLİ RABOBANK'TEN STRATEJİST PIOTR MATYS:

Çetinkaya’nın aniden görevden alınmasıyla Erdoğan para politikalarını kimin yönettiğini herkese hatırlattı. Merkez Bankası’nın kredibilitesini baltalayacak bir karar alındı.

Bu kararın tek bir olumlu yanı varsa o da yatırımcıların olası sonuçları piyasalar Pazartesi günü tekrar açılana kadar tüm hafta sonu değerlendirebilecek olmaları.

JAPONYA MERKEZLİ NOMURA INTERNATIONAL'DAN İNAN DEMİR:

Önceden büyük bir bankanın Hazine Yönetiminin başı olarak çalışmış olan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’nın bu görev için hazırlıklı olmadığı ortada.

LONDRA MERKEZLİ BLUEBAY ASSET MANAGEMENT STRATEJİSTİ TIMOTHY ASH: 

Çetinkaya faiz oranlarını yeterince hızlı düşürmediği için kovuldu. Yerine gelen Merkez Bankası Başkanı ise cumhurbaşkanlığının talepleri doğrultusunda faiz oranlarında değişim yapacağı düşüncesiyle göreve getirildi.

BLOOMBERG'İN ORTADOĞU SORUMLUSU ZİAD DAOUD:

"Erdoğan’ın amacı faiz oranlarını düşürmekse, başkan yardımcısını göreve getirme kararı geri tepebilir. Ekonomik koşullar bu ayın sonunda faiz oranlarını düşürmek üzere belirlendi: enflasyon düşüyor, büyüme zayıf, TL dengeleniyor. Şimdi ise fazladan bir kredibilite sorunu oluştu.

Etiketler :