Ekonomi Piyasalarının Kader Haftasına Giriliyor

Ekonomi Piyasalarının Kader Haftasına Giriliyor
Piyasalar hareketli bir haftayı geride bıraktı ancak daha da önemli bir haftaya giriliyor. Yeni haftada özellikle yurt dışında Avrupa Merkez Bankası faiz kararı, yurt içi piyasalarda ise Moodys'in Türkiye değerlendirmesi dikkatle takip edilecek.

Dünya piyasalarının gözü ABD'de enflasyonun yavaşladığına işaret eden veriler ve ABD Merkez Bankası FED'in faiz indirim ihtimaline çevrilmişken şimdi dikkatler Avrupa Merkez Bankasına doğru çevriliyor.

TÜFE 4 YIL SONRA İLK KEZ DÜŞTÜ

ABD'de TÜFE haziran ayında aylık bazda yüzde 0,1 azalırken yıllık bazda yüzde 3 arttı. Bu artış piyasaların altında kalırken, aylık bazdaki düşüş Mayıs 2020'den sonra ilk kez gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 3,3 ile Nisan 2021 sonrası en düşük seviyesine geriledi.

İşsizlik maaşı başvuruları ilk kez beklenenin gerisinde kaldı. ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise, haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,6 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Üretici fiyatlarında yıllık bazdaki artış Mart 2023'ten bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştı.

Piyasalarda kritik hafta: İşte öne çıkanlar - Sayfa 3

ABD'DE BEKLENTİLER YÜKSELDİ

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, Bankanın yılın sonuna doğru faiz indirimine başlayabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Powell, yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin ABD Kongresi'ndeki sunumunda, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair "biraz güveni olduğunu" ancak enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye "henüz hazır olmadığını" belirtti.

Powell, Fed'in bilançosuna ilişkin soruları yanıtlayarak, Bankanın bilanço büyüklüğünü halihazırda yaklaşık 1,7 trilyon dolar azalttığını ve bilanço boyutunu küçültme konusunda "oldukça ilerleme kaydettiklerini" ifade etti. Powell, "Daha gidecek yolumuz olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz indirimine eylülde gitme ihtimali daha da güçlendi. Yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi yapılması olasılığı da fiyatlamalara dahil oldu.

Piyasalarda kritik hafta: İşte öne çıkanlar - Sayfa 5

GÖZLER ECB'NİN FAİZ KARARINDA

Haftanın en kritik gündemi, perşembe günü Türkiye saatiyle 15.15'te açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı olacak. Analistler, ECB'nin faiz kararının piyasaların odağında olacağını belirtiyor. Bankanın bu toplantıda faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ifade eden analistler, ECB'nin para politikası konusunda gelecek döneme dair belirsizliklerin devam ettiğini vurguluyor.

ECB'nin faiz kararı, Avrupa ekonomisinin durumu ve küresel piyasalardaki risk iştahı üzerinde önemli etkiler yaratabilir. Bu nedenle, yatırımcılar ve piyasa uzmanları ECB'nin açıklamalarını dikkatle takip edecek. Bankanın ileriye dönük para politikası stratejileri, ekonomik toparlanma süreci ve enflasyon hedefleri hakkında vereceği sinyaller, piyasalarda volatiliteye neden olabilir.

Piyasalarda kritik hafta: İşte öne çıkanlar - Sayfa 6

İNGİLİZ STERLİNİ, DOLAR KARŞISINDA SON BİR YILIN EN YÜKSEĞİNDE

ABD'de enflasyonun yavaşlaması, İngiliz sterlininin dolar karşısında son bir yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Fed'in eylülde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılması, sterlin/dolar paritesinin 1,2992 ile Temmuz 2023'ten bu yana en yüksek seviyeyi test etmesini sağladı. Sterlin/dolar paritesi, yüzde 1,47 artışla haftayı 1,2987 seviyesinden tamamladı.

Gelecek hafta ekonomik takvim oldukça yoğun olacak. Pazartesi günü Euro Bölgesi sanayi üretimi verileri açıklanacak. Salı günü ise Euro Bölgesi dış ticaret dengesi ve Almanya ZEW endeksleri takip edilecek. Çarşamba günü, Euro Bölgesi ve İngiltere'de enflasyon verileri öne çıkarken, perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve İngiltere'de işsizlik oranı önemli olacak. Cuma günü ise Almanya'dan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri izlenecek.