Dünya devi banka altının gramının yıl sonunda göreceği rakamı açıkladı

Dünya devi banka altının gramının yıl sonunda göreceği rakamı açıkladı
Geçtiğimiz haftayı rekorla kapatan altın fiyatları bu hafta başına daha önce ulaşmadığı rakamları test ederek başladı. "Altın, son kalan 'güvenli liman' varlığı olarak öne çıkıyor" diyen Bank of America analistleri altının ons fiyatının 3 bin dolara ulaşacağı beklentilerini yeniledi.

Geçtiğimiz haftanın neredeyse her gününü yükseliş ile kapatan altın fiyatları yeni haftaya rekorla başladı. Küresel piyasada altının ons fiyatı 2 bin 722 dolarla tarihi rekorunu kırarken altının gram fiyatı ise sabah saatlerinde 3 bin 12 lirayı aştı.

Spot gümüş ise yüzde 1,4 artışla ons başına 34,11 dolara yükselerek 2012 sonundan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Şu anda yüzde 1,04 artışla 34,06 seviyesinde işlem görüyor.

ANALİSTLERE GÖRE ALTIN YIL SONUNDA 2800 DOLARI GÖRECEK

Analistler altının ons fiyatının önümüzdeki dönemde 3 bin doları aşacağı öngörüsündeler. Bu tahmin, küresel çaptaki yüksek harcama ve borçlanma endişeleriyle paralellik gösteriyor. Merkez bankalarının altın rezervlerine olan ilgisi de artarak devam ediyor.

KCM Trade baş piyasa analisti Tim Waterer, “Mevcut piyasa ortamı, faiz oranlarının düşmesi ve artan jeopolitik risklerden oluşuyor - her iki cephede de altın için uygun bir senaryo. Altın için 2.800 dolar, yıl sonu için uygun bir hedef olarak görünüyor. Ancak bazı yatırımcılar karlarını realize etmek isteyecek, bu da ani yükselişi yavaşlatabilir” dedi.

BİR TAHİN DE BANK OF AMERİCA'DA

Bank of America'nın araştırmasına göre, merkez bankalarının toplam rezervleri içinde altının payı yüzde 10'a ulaştı. Bu oran, on yıl önce sadece yüzde 3 seviyesindeydi.

Stratejistler, altının ons fiyatının 3 bin dolara ulaşacağı beklentisini koruyor.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi