Dövizde sinsi tehlike: Dolara talep artıracak gelişme

Dövizde sinsi tehlike: Dolara talep artıracak gelişme
Türkiye’de dövize olan talebi kısıtlamalar gündemdeyken Türk lirasının iç dinamiklerden kaynaklı değer kaybı sürüyor. ABD’de dünyanın en büyük kripto borsası Binance’ye açılan davanın Türkiye’de olan talebi artırması durumunda yeni zirvelerin görülme ihtimali güç kazanıyor.

Kripto piyasaları Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) dünyanın en büyük kripto borsa şirketi Binance’e açtığı dava sonrası sert hareketler yaşadı. Kripto para piyasalarında SEC'in Binance'e karşı açtığı davanın yankıları global piyasalarda devam ederken Türkiye için de büyük risklerin olduğu bir gerçek.

Özellikle henüz regülasyonu tamamlanmamış piyasalarda Türkiye’de en büyük kripto şirketlerinden biri olan Binance’nin iç pazarla döviz talebi oluşturması riski bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinde sonra Türk lirası hızla değer kaybı yaşadı.

Dünyanın en büyük kripto borsa şirketi Binance’e açılan dava süreci devam ederken Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olarak döviz talebinin artıp atmayacağı merak konusu oldu. Piyasalara olan güvenin düşmesi yatırımcıları kripto varlıklarını itibari para yani dövize yönlendirirse döviz talebinin artması ile dolar/TL’de yukarı yönlü gidişe etkisi olabilir.

‘Piyasada belirsizlik hoş karşılanmaz’

Global piyasalardaki gelişmelerden Türkiye’nin ayrı tutulamayacağını söyleyen Mamoru Türkiye Ülke Müdürü Baran Yıldırım, “Belirsizliklerin pek de hoş karşılanmadığı bir piyasadan bahsediyoruz. Binance ve SEC arasında yaşananlar şu sıralar belirsizliğin artmasına sebep oluyor gibi gözüküyor. Dolayısıyla konu netlik kazanana kadar piyasadaki yön kararsızlığının devam edebileceğini söylemek yanlış olmaz” dedi.

‘Global borsalardan sınırlı çıkış var’

“Binance’in Amerika’daki faaliyetlerinin adreslendiği dava şu haliyle ABD ile sınırlı kalacak gibi gözüküyor” diyen Baran Yıldırım, “Ancak her ne kadar diğer ülkelerde de bağlayıcı olabilecek mutlak bir yasal düzenlemeden henüz bahsedilemiyor olsa da ABD örneğinin diğer coğrafyalarda izlenebilmesi ihtimalini göz ardı etmemek gerek” diye konuştu.

‘Etkileri uluslararası düzeyde hissedilebilir’

Bitci Borsa İş Geliştirme ve Listeleme Direktörü Azat Bolcal ise, “ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), Binance'e karşı açtığı dava ve bahsettiğiniz riskler, öncelikle ABD'deki faaliyetleri ve Amerikan yatırımcılarıyla ilgilidir. Bu durum doğrudan Türkiye'yi etkilemeyebilir, ancak kripto para piyasaları küresel bir yapıya sahip olduğundan etkileri uluslararası düzeyde hissedilebilir” şeklinde konuştu.

‘Türkiye’yi dolaylı etkileyebilir’

“Türkiye'de kripto para piyasalarına yönelik düzenlemeler ve denetimler yerel otoriteler tarafından belirleniyor” diyen Bolcal, “Türkiye'de kripto para borsaları, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenen kriterlere uymak zorundadır ve KYC (Know Your Customer) ve AML (Anti Money Laundering) gibi önlemleri uygulamakla yükümlüdür. ABD'deki düzenleyici gelişmeler ve Binance'e yönelik dava Türkiye'deki kripto para piyasalarını dolaylı olarak etkileyebilir. Ancak, Türkiye'nin kendi düzenleyici kurumları ve politikaları bu etkiyi sınırlayabilir. Her zaman olduğu gibi, yatırımcıların dikkatli ve bilinçli olmaları büyük önem taşıyor” dedi.

Bitci Borsa İş Geliştirme ve Listeleme Direktörü Bolcal, globalden varlıklarını aktaranlarda bir artış gözlemlediklerini ifade etti. Bolcal şunları aktardı:

“Borsamıza global borsalardan kripto varlıklarını aktaran kullanıcı sayısında artış gözlemledik. Türkiye'de kripto para borsaları, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenen kriterlere uygunluk ve MASAK denetimlerinden geçtikleri için daha güvenli liman olarak görülmektedir. Dolayısıyla global borsalarda herhangi bir fud veya sorun gerçekleştiğinde, ‘Türk kullanıcıları bakiyelerini yerel borsalara aktarmayı tercih ediyor’ diyebiliriz.”

‘İddialar tamamen yanlış’

Öte yandan Türkiye’de operasyonu bulunan Binance da kurumsal açıklamasını paylaştı. ABD’de devam eden bir dava süreci olduğu için şirketin merkezinden yapılacak açıklamalar dışında bir açıklama yapmayacaklarını ifade eden Binance Türkiye yetkilisi şirketin yaptığı açıklamayı paylaştı:

“ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun bugün acil durum talebinin yanında diğer talepleriyle birlikte Binance'e karşı bir şikayette bulunmayı seçmesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. En başından beri SEC'in soruşturmalarında aktif şekilde iş birliği içinde olduk, sorularını yanıtlamak ve endişelerini gidermek için çok çalıştık. Son zamanlarda, soruşturmalarının çözüme ulaşması için uzlaşmaya varmak amacıyla iyi niyetli pek çok görüşme yaptık. Fakat tüm çabalarımıza rağmen SEC bugünkü şikayetiyle bu süreci terk etti ve bunun yerine tek taraflı hareket ederek dava açmayı tercih etti.

Ayrıca, açık olmak gerekirse: Binance.US platformundaki kullanıcı varlıklarının risk altında olduğuna dair tüm iddialar tamamen yanlış ve ekip uzun süredir yürüttüğü soruşturmanın ışığında bugünkü eylemine sebebiyet verecek hiçbir gerekçeye ulaşamadı. Binance.US de dahil olmak üzere Binance'e bağlı kuruluşların platformlarındaki ve Binance'teki tüm kullanıcı varlıkları güvendedir. Aksi yöndeki tüm iddialara karşı kendimizi sonuna kadar savunacağız.”

Kaynak:halktv.com.tr