Dövizde kalanlara ağır fatura: Kayıplar arttı!

Dövizde kalanlara ağır fatura: Kayıplar arttı!
İktisatçı Mustafa Sönmez'in analizine göre, dövizde birikim yapanlar son altı ayda %10'a varan reel kayıpla karşılaştı. Güvensizlik, döviz talebini artırıyor.

İktisatçı Mustafa Sönmez'in değerlendirmesine göre, son altı ayda dövizde birikim yapanlar enflasyon karşısında ciddi bir reel getiri kaybı yaşadı. Sönmez, Amerikan Doları'nda %9,38, Euro'da ise %9,94 oranında reel kayıp yaşandığını belirtti. Bu tablo, dövizde kalan yatırımcılar için ağır bir maliyet anlamına geliyor.

ALTINDA KAZANÇ, DÖVİZDE KAYIP

Mustafa Sönmez'in paylaştığı verilere göre, Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi bu dönemde %16,49 oranında yüksek bir reel getiri sağlarken, külçe altın %6,51 oranında kazandırdı. Buna karşın, mevduat faizi %0,36'lık küçük bir kayıpla enflasyon karşısında gücünü korudu.

gum1fqnwwaeog0d.jpeg

DÖVİZDE KALAN YATIRIMCILAR ZARARDA

Sönmez, dövizdeki bu büyük kayıplara rağmen, Türkiye'de dövize olan talebin hala yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Mevduatların %38'ini oluşturan 120 milyar dolar dövizde tutulmaya devam ediliyor. Sönmez, bu durumu hükümete olan güven eksikliğinin önemli bir göstergesi olarak yorumluyor.

REEL KAYIP YILLIK BAZDA DAHA AĞIR

Sönmez, yıllık bazda bakıldığında ise dövizdeki reel kaybın %24'e ulaştığını ifade ediyor. Bu, dövizde kalan yatırımcıların uzun vadede ciddi zararlarla karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

Kaynak:Haber Merkezi