Döviz, Altın, Borsa Kilitlendi! Her Şeyi Değiştirecek Karar

Döviz, Altın, Borsa Kilitlendi! Her Şeyi Değiştirecek Karar
Dolar yatay seyrinde, altın ise İran'daki helikopter kazasının etkisiyle şahladı. Borsa haftaya rekorla başladı. Şimdi tüm gözler Merkez Bankası'nın vereceği kararda. Merkez'in kararı, altının, borsanın ve doların kaderini değiştirecek.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl faiz indirimine gideceğine yönelik iyimserliğin artmasıyla haftaya pozitif bir seyirle başlarken, bu hafta yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararına çevrildi.

dolar-tl.jpg

DOLAR TL'DE DURUM NE?

Dolar/TL, cuma günü satıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 32,2051'den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,2150 seviyesinden işlem görüyor.

altin91-001.jpg

ALTIN ŞAHLANDI

Altın ise Ortadoğu'daki gerilimler ve İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybetmesiyle fırtınadan etkilendi ve rekor kırdı.

borsa5.jpg

BORSA REKOR KIRDI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,16 yükselişle rekor seviye olan 10.660,80 puandan başladı.

Öte yandan Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), geçen hafta 266,46 baz puanla Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, yeni haftaya 268,5'den başladı.

borsa19.png

FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Şimdi tüm gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında. Dolar, Euro, Altın ve Borsa bu karardan direkt olarak etkilenecek.

Merkez Mankası, faiz kararını bu hafta açıklayacak.

Gözler bu hafta TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısında açıklayacağı faiz kararında. Ekonomistler TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor.

mahfi-egilmez.jpg

DOLAR 25'E DÜŞER

Türkiye ekonomisine dair önemli tespitlerde bulunan Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kurun yukarı gitmesini beklemediğini açıkladı. Merkez Bankası’nın faiz artırması durumunda doların 25 TL’ye kadar çekilebileceğini söyleyen Eğilmez, bu yıl doların 30 liralar civarında kalmasını bekliyor.

Analistler, bu hafta TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında açıklayacağı faiz kararının yatırımcıların odağına yerleştiğini aktardı.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını beklerken, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak hesaplandı.