Döviz alacaklar dikkat: Kapalıçarşı'da aylar sonra bir ilk yaşandı!

Döviz alacaklar dikkat: Kapalıçarşı'da aylar sonra bir ilk yaşandı!
Dolar kurundaki artış sonrasında Kapalıçarşı'da dört ay aradan sonra bir ilki yaşandı. Bankalararası piyasa ile Kapalıçarşı'daki döviz fiyatları arasındaki fark, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye’de dövize yönelik talebi gösteren önemli göstergelerden biri olan bankalararası-Kapalıçarşı farkı yeniden genişlemeye başladı. 21 Ağustos itibariyle, bankalararası piyasada Dolar/TL 33,88 seviyesinden kapanırken, Kapalıçarşı'da bu fiyat 34,10 olarak belirlendi. Bu durumda, dolar/TL'deki bankalararası-Kapalıçarşı farkı 22 kuruşa yükseldi.

Bu durum, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor. Nisan ayında bu fark 23 kuruş olarak ölçülmüştü.

whatsapp-image-2023-12-12-at-16-21-59-2.jpeg

Mynet'ten Sinem Eryılmaz'ın haberine göre döviz piyasasıyla ilgili son yorumlarda, artan döviz talebine dikkat çekiliyor. Bloomberg'in haberine göre, Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, dolarizasyonun başlamasının "bozulan beklentilerin bir işareti" olduğunu belirtti. Goldman Sachs, Eylül ayında faiz indirimi bekliyor, ancak dolara olan talebin artışı ve enflasyonist baskıların yükselmesi, faiz indirimi sürecinin gecikmesine neden olabilir.

whatsapp-image-2023-12-12-at-16-22-00-3.jpeg

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, son haftalarda döviz mevduatlarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel, bunun "önemli bir trend değişikliği" olabileceğini söyledi.

whatsapp-image-2023-12-12-at-16-21-59-1.jpeg

Mart ayından bu yana, yerel para birimine olan güven artmıştı ve döviz mevduatları yaklaşık 24 milyar dolar azalmıştı. Türk lirası bu yıl dolara karşı yaklaşık yüzde 13 değer kaybetti; ancak, aylık kayıplar enflasyon oranının altında kaldığı için, para biriminin reel değeri artmış durumda.

Kaynak:Mynet