Dolarda 5 Ay Sonra 5 TL'lik Koşu

Dolarda 5 Ay Sonra 5 TL'lik Koşu
Dolar kısa bir süre önce 33 TL sınırını aşıp 32'lere geri döndü. Yabancı kuruluşların yıl sonu tahminleri ise 33'ün çok üzerinde,

Dolar, 32 TL civarında sabit kalarak yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Ekonomi yönetimi, doların yükselmesine izin vermeyerek enflasyonu kontrol altında tutma stratejisini sürdürüyor. Son zamanlarda sınırlı bir yükseliş yaşayan dolar, kısa bir süre 33 TL seviyesini test ettikten sonra tekrar 32 TL seviyelerine geri döndü. Kapalıçarşı’da güncel döviz fiyatları ise şu şekilde: Dolar 32,68 TL, Euro 35,37 TL, İngiliz Sterlini 41,81 TL ve İsviçre Frangı 36,27 TL.

DOLAR ÜZERİNDEKİ BASKI KALKACAK MI?

Merkez Bankası’nın doların yükselmesini engelleme çabaları sürüyor. Ancak HSBC, yayımladığı son raporda, ekonomi yönetiminin önümüzdeki aylarda dolardaki baskıyı hafifletebileceğini ve dış ticaret açığını azaltmak için doların yükselmesine izin verebileceğini belirtiyor. Yabancı kuruluşlar ise yıl sonunda doların 37 TL seviyesine ulaşacağını öngörüyor.

JP MORGAN

JP Morgan, Türkiye'deki politika faizinin ve enflasyon oranının zirveye yaklaştığını belirterek, dolar/TL paritesi için yıl sonu beklentisini 36 TL’den 35,5 TL’ye revize etti. Banka, enflasyonun 2025 yılı sonuna kadar yüzde 25’e düşeceğinden emin olduğunu ve Türk devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) için yatırım tavsiyesini "ağırlığı artır" seviyesine yükseltti.

BANK OF AMERİCA

Bank of America (BofA), Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin raporunda dolar/TL ve enflasyon tahminlerini paylaştı. Raporda, yerel seçimlerden bu yana yurtiçi döviz talebinin tersine döndüğünü ve TL’nin istikrara kavuşması halinde dolarizasyonun tersine dönme eğiliminin yaz aylarında da devam edebileceğini belirtti. Ancak, yüksek enflasyon seviyesinin sermaye girişlerini yavaşlattığında TL’de bir miktar nominal değer kaybı olabileceği öngörülüyor. BofA, yıl sonunda dolar/TL kurunun 38 TL seviyesinde olmasını bekliyor.