Dolar ve Altın Sahiplerine Kara Haber: "Yarın Başlayacak"

Dolar ve Altın Sahiplerine Kara Haber: "Yarın Başlayacak"
Dünyanın en önemli bankaları arasında yer alan ABD merkezli Bank of America (BofA), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın alacağı PPK kararı ve devamında yaşanacaklara ilişkin dikkat çeken bir rapor yayınladı. Söz konusu açıklamalarda dolar kuru ve altın fiyatları üzerinde yaşanacak etkilere de vurgu yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaz ayının ilk faiz kararını yarın saat 14.00'de açıklayacak.

Ekono piyasaları, toplantıdan faizlerin serbest bırakılacağına yönelik kararın çıkmasına kesin gözüyle bakarken, dolar ve altın fiyatlarını yakından ilgilendiren açıklama ABD merkezli dünyaca ünlü banka Bank of America'dan geldi.

BofA Merrill Lynch Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, CNBC-e'de Berfu Güven'e yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin faiz indirimi için gelecek 3 ayın verilerini izleyeceğini belirtti. 31 Mart sonrası yatay hareket izleyen döviz, bayram sonrası nispeten kıpırdanmış olsa da, son 2 günde yaşananların ardından dolar/TL paritesi yeniden 33 liranın altına düşmüş durumda.

dolares5.webpSeçimlerin ardından yaklaşık 3 aylık sürede 80 milyar dolara yakın döviz alımı gerçekleştiren TCMB, piyasalarda olumlu rüzgarların esmesine neden olurken, enflasyon karşısında varlıklarını korumak isteyen yatırımcıların tercihi olan dolar ve altında yatay seyir devam ediyor.

DOLAR VE ALTIN FİYATLARI BEKLENENİN ALTINDA ARTACAK

Ekonomistler, Türkiye'de faiz indirimleri için en iyi ihtimalle yılın son çeyreğini işaret ederken, 2024 yılı boyunca politika faizlerinin hiç indirilmeyeceğine ilişkin görüşlerin sayısı da gün geçtikçe artmakta.

doviz4.jpgBu durum, dolar kuru ve altın fiyatlarında beklenen yükselişi baskılarken, her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Haziran sayısında Merkez Bankası, geçtiğimiz aylarda 40 liranın üzeri için işarette bulunduğu 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla görülecek dolar kuru için tahminlerini 37.80 TL seviyesine kadar düşürdü.

Faizlere ilişkin BofA ekonomisti İmamoğlu tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

"Yarın Yapılacak PPK sonrası Merkez Bankası üç ayı beklemeye başlayacak"

Türkiye'de dezenflasyonun ne kadar hızlı olacağına bakmak gerekiyor. Enflasyon ilk başta hızlıca düşüyor sonra yavaşlıyor. Orada zorluk başlıyor. Politikanın sıkı duruşu uzun süre tutulmak zorunda kalındı. Türkiye'de de benzer durum olabilir. Merkez Bankası faiz adımı için önümüzdeki üç ayı bekleyecektir. Önce bir yazın nerede dengeleniyor onu görmek lazım. Haziran enflasyonu Merkez Bankası için kritik. Likidite tarafında da adımlar attılar. Yeni bir adım beklemiyorum.

dolar50.webp"Enflasyon MB hedefine yaklaşırsa indirim olabilir"

Aralıkta bir faiz indirimi koyduk baz senaryomuza. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42. En erken faiz indirmek için fırsatı aralıkta görüyoruz. Enflasyon yüzde 38'e yaklaşırsa bir indirim olabilir.

Bir sene içinde toplamda en az iki not artışı bekliyoruz.