Dolar Süper Döngüsü Başlıyor! 43, 53, 63...

Dolar Süper Döngüsü Başlıyor! 43, 53, 63...
Dolar yatay seyrini bozdu, 33 TL'nin üzerine çıktı. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, YouTube hesabından yayınladığı videoda, dolarda 2023 yılında başlayan süper döngüyü anlattı, paranın yıllar içindeki seyrinin nasıl olacağını öngördü. Zelyut "AKP'nin yıllar içinde yaptığı sistematik hataların" bedelini vatandaşın ödediğini vurguladı.

Dolar 33 lirayı test edip geri tepti. 31 Mart'tan beri süren yatay seyir son iki haftadır haftadır bozuldu.

Dolar kurunda yükseliş başladı.

33 lirayı test eden dolar bugün 32,9 bandında seyrediyor.

Dolarda süper döngünün başladığını belirten Ekonomist Evren Devrim Zelyut youtube hesabından dolar kuru tahminini paylaştı.

DOLARDA SÜPER DÖNGÜYE GİRDİK

Zelyut "Enflasyon ve fakirlik hayırlı olsun" dedi.

Zelyurt sürep döngüyü şöyle anlattı:

“2023 yılında dolarda süper döngüye girdik. 2024 sonlarında 2025 başlarında 43 TL’ye doğru 2026 yılının başı gibi 53 TL’yi 2027 yılında ise 63 TL’ye gelecek. Yılda 10 liralık süper döngü artışlarına girdik. Cephane yok, koruyucu tamponlar tüketildi, dışa bağlı ithal ederek üreten ve rezervlerini bitiren, tasarruf yapamayan, reformlarla uğraşmayıp problemleri çözmek yerine faiz artırımları ile yanından dolaşmaya çalışan bir ekonomik modelde faiz ödemelerinin bütçe açıkları ve pahalı olarak kuru yukarı çıkartarak bu iş 2027 yılına kadar gidecek.

Doların 43,53,63 TL hareketi 3 yıl daha ağır bir enflasyon ve ağır fakirliği sadece vatandaşın üstüne yükleyecek. Yüksek faize gelen abiler bavullarını toplamaya başladı. Kurun sabitliğinden faydalanıp çarpıp gitmek isteyenler bavullarını toplamaya başladı. Kur 33 liraya vurdukça; içlerindeki korku 'Ya dolar sert yükselirse ben boşa gelirsem' korkusu ortaya çıkmaya başladı. Zarar etmek istemiyorlar. Gözlerini bavullarına diktiler. Enflasyon ve fakirlik hayırlı olsun" İfadelerini kullandı.

YATAY SEYİR BAŞLAMIŞTI

Türkiye'de son yıllarda döviz tarafında yaşanan yükselişler kanıksanırken, 31 Mart seçimlerinin ardından dolar kurunda uzun süreli bir yatay seyir başlamıştı.

Yaklaşık iki aydır 32 lira bandına sıkıştırılan dolar kuru, aynı zamanda bu süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net döviz pozisyonunu iyileştirmeye yönelik yapmış olduğu döviz alımları ile desteklendi.

Nisan ayı itibarıyla dolar tarafında beklenen ataklar yaşanmazken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hafta yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi raporu ile dolar kuruna ilişkin beklentilerinde değişikliğe gitti.

dolares.jpg

Merkez Bankası, yılın ilk aylarında 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuru için 40 lirayı işaret ederken, dolar kurundaki artışın durmasının ardından bu tahmin geçtiğimiz ay 38.5 bu ay ise 37.74 TL'ye düşürüldü.

Haziran ayının son günü itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuruna ilişkin 32,6376 TL seviyesi belirtildi.

doviz2.jpg

BUGÜNKÜ FAİZ KARARI NE OLACAK?

50'si finansal sektör ve 18'i reel sektör olmak üzere 68 katılımcının yanıtlarıyla oluşturulan raporda ayrıca, 27 Haziran tarihinde yapılacak Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak karara ilişkin de tahminde bulunuldu.

Katılımcıların ortak görüşü, TCMB'nin perşembe günü politika faizlerini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakacağı yönünde.