Doları Olanlara Soğuk Duş: Bakanlık Kararıyla Yasaklandı

Doları Olanlara Soğuk Duş: Bakanlık Kararıyla Yasaklandı
Dolar kurunda yaşanan ani artışların önüne geçmek amacıyla hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında dikkat çeken bir değişikliğe gidildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şirketlerin KKM'ye yönelik adımlarına kısıtlama getirildiğini belirtti.

Son günlerde yaşanan döviz alımlarının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 4 yıl 4 ay sonra net döviz pozisyonunda artıya geçti.

Bu durum Merkez Bankası'nın rezerv biriktirmeye devam edeceği yorumlarına neden olurken, biriktirilen dolarlarla hangi adımların atılacağı ortaya çıktı.

dolares1.jpgMERKEZ BANKASI'NDAN DOLAR SAHİPLERİNE KARA HABER

Geçtiğimiz yaz ayında KKM'yi tasfiye süreci çerçevesinde yeni kısıtlama adımlarını hayata geçiren Merkez Bankası, en radikal kararlarından birini geçtiğimiz günlerde duyurdu. Haziran ayı itibarıyla dövizden dönüşümlü ve TL dönüşümlü KKM miktarları yatırımcılarla şeffaf şekilde paylaşılırken, KKM havuzunun tamamına yakın bölümünü oluşturan dövizden dönüşümlü hesaplar için vergi avantajına son verildi.

Bakan Şimşek, Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkışa ilişkin şunları kaydetti:

"KKM’den çıkış bizim önemli bir önceliğimizdi ama başından söyledik, dedik ki 'piyasayı bozmadan, piyasada sorun yaratmadan çıkacağız'. Ve gerçekten çıkıyoruz. Artık Türk lirası cinsinden KKM’ye son verdik. Döviz cinsinden de şimdiden haber vereyim ben temmuzda biz şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceğiz. Artı şu anda mevduat faiz gelirlerine sınırlı bir vergi koyduk. Dolayısıyla o hususu da çalışıyoruz.

dolares.jpgDolayısıyla normal Türk lirası mevduat daha cazip hale gelecek diye düşünüyoruz. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Enflasyon yıllık bazda yüksek seyretti. Zirveyi mayıs ayında buldu. Ama piyasaya sorarsanız önümüzdeki 12 ayda enflasyon yüzde 33’e inecek diyorlar. Önümüzdeki 24 ayda da yüzde 21’e inecek diyorlar. Biz bu rakamların bizim hedeflere önümüzdeki aylardan itibaren yakınsayacağını düşünüyoruz."