Dolar Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Merkez Bankası'ndan Sürpriz Adım

Dolar Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Merkez Bankası'ndan Sürpriz Adım
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete'de yayımlanan stopaj değişikliğine ilişkin tebliğ ile vadeli hesaplardan kesilecek tutarlarda güncelleme yaptı. 1 Mayıs itibarıyla TL'yi teşvik amacıyla yüzde 0 olarak uygulanan stopaj, kısa vadeli mevduat ve yatırım fonları için yüzde 7.50'ye yükseldi. Uzmanlar, alınan kararın döviz kuru üzerinde yaratacağı etkileri değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayınladığı değişiklik kararı ile yüzde 5 olan kısa vadeli mevduat ve yüzde 0 olan yatırım fonu stopajlarını yüzde 7.5'e yükseltti.

Her ne kadar eskiden bu oranlar yüzde 15 ve yüzde 10 seviyelerinde bulunsa da, dolar kurunda yaşanan ani artışlarının önüne geçebilmek ve Türk lirasını daha cazip hale getirmek hedefiyle TCMB, stopaj oranlarını 1 Mayıs tarihine kadar yüzde 0'a çekmişti.

paraaa.jpgPiyasalar söz konusu stopaj muafiyetinin uzatılmasını beklerken, sürpriz bir adım ile her iki yatırım aracına da yüzde 7.5'lik stopaj uygulaması getirildi. Alınan karar, 1 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yapılacak yeni mevduat ve fon girişlerini kapsayacak. Bu tarihten öncesine dayanan fon ve yaşayan mevduatlar satılsa dahi, bu tür hesaplar için yüzde 0 stopaj uygulaması devam edecek.

DOLAR KURUNDA ARTIŞA NEDEN OLABİLİR

Aylardır yürütülen sıkı para politikaları nedeniyle yatay seyir izleyen, zaman zaman aşağı yönlü kırılmalar yaşayan dolar kuru için alınan karar tetikleyici bir etki yaratabilir. Ekonomi modelinin Türk lirasını teşvik etmek üzerine kurulduğu bir dönemde TL mevduatlara yönelik kesinti içeren bu adım, bazı ekonomistler tarafından 'erken' yorumlarına neden oldu.
dolar52.jpg
Her ne kadar TCMB, son haftalarda net döviz pozisyonunda önemli bir düzelme yaşamış ve alıcılı pozisyona geçmiş olsa da, TL mevduat ve fon gelirlerinden kesinti içerecek bu adımın KKM'den çıkışları sekteye uğratması ve döviz tevdiat hesaplarına girişleri yükseltmesi bekleniyor.