Cumhuriyet Tarihinde Bir İlk Yaşandı: Dolar Kurunu Altüst Edecek Gelişme!

Cumhuriyet Tarihinde Bir İlk Yaşandı: Dolar Kurunu Altüst Edecek Gelişme!
Dolar kuruna yönelik 'arka kapı müdahaleleri' ile bilinen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 31 Mart öncesi bankalara yolladığı yeni talimatlar ile dolar kurunda tarihi bir gelişme yaşanmasına neden oldu.

Ekonomi piyasalarına yönelik arka kapı müdahaleleri ile bilinen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son yıllarda yürüttüğü AKP güdümündeki ekonomi politikaları nedeniyle, piyasalar tarafından sert şekilde eleştiriliyordu.

8 Haziran 2023 tarihinde Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığına atanmasıyla birlikte yaşanan paradigma değişikliği ile Merkez Bankası, ekonomi modellerinde 'rasyonel politikalara dönüş' mesajı verirken, 31 Mart seçimleri öncesinde yaşanan gelişmeler, piyasalarda yeniden paniğe neden oldu.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI!

Aylarca yatay şekilde hareket eden dolar/TL paritesi, son günlerde yeniden ivmelenmiş durumda. Geçtiğimiz yıl yapılan 14 Mayıs seçimleri öncesinde sert bir 'seçim ekonomisi' yürüten iktidar, piyasalara yönelik döviz talebi yaratabilecek her türlü adımı kısıtlayacak yeni adımlar atmıştı.

doviz4.jpgHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve başlamasıyla birlikte, piyasaların üzerindeki baskının azalacağı söylense de, 31 Mart yerel seçimlerine günler kala Türkiye tarihine geçecek yeni bir gelişme yaşandı.

Türkiye'de döviz piyasalarının kalbi olarak kabul edilen ve piyasa kuru ile serbest kur arasındaki farkın hesaplanmasında merkez üssü haline dönüşen Kapalıçarşı'da bugün itibarıyla satışa sunulan dolar kuru, TCMB tarafından belirlenen piyasa kurunun 1 lira üzerine çıktı.

SEÇİM ÖNCESİ RESMEN İKİLİ KUR OLUŞTU!

Geçtiğimiz yıl bankalara talimat yollayan ve döviz alım/satım işlemlerinde makas aralığının açılmasını isteyen TCMB, bu yöntem ile döviz alıp-satmayı cazip olmayan bir hale dönüştürmüş ve döviz alımının önüne ket vurmuştu.

doviz2.jpgBugün piyasalarda yaşanan hareketlenme sonrası dolar kuru Kapalıçarşı piyasalarında 32.60 TL'ye kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu oran aynı zamanda, halihazırda Türkiye'nin en büyük bankaları ile piyasa kuru arasındaki makasın 1.5 TL'ye ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmasına neden oldu.

Söz konusu 'ikili kur', son olarak 14 Mayıs seçimleri öncesinde görülmüş ancak bu seviyelere ulaşamadan normalleşme yaşanmıştı.

whatsapp-image-2024-03-05-at-18-09-21.jpeg

DOLAR ALIP-SATMAK İSTEYENLER ZARAR ETMEYİ PEŞİNEN KABULLENECEK

Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası, bugün 31.2912 TL alış, 32.2720 TL satış rakamları ile dolar alım-satım işlemlerine resmen 1 liraya yakın bir makas aralığı yerleştirirken, bu durum hem döviz almak hem de döviz satmak isteyenlerin peşinen zarar etmeyi kabul edecek olmasına neden oldu.

Aynı zamanda fiziki olarak dolar almak isteyenler için en önemli gösterge olan Kapalıçarşı dolar kuru, 32.50-32.60 bandına yerleşerek tarihi zirvesini gördü.

Etiketler :