Covid-19'dan daha sert vuracak

Covid-19'dan daha sert vuracak
TÜSİAD, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylaması gerektiğini belirterek kritik uyarıda bulundu: İklim değişikliği Covid-19'dan çok daha sert bir şekilde gelecek.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), TBMM İklim Araştırma Komisyonu'nda iklim değişikliği ile ilgili uyarılarda bulundu. 

TÜSİAD Enerji ve Çevre Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar, AB Yeşil Mutabakatı'nın, görüşme süreci devam eden AB-Türkiye Gümrük Birliği güncellenmesinin kapsamına alınması olasılığının altını çizerek, "Avrupa Yeşil Mutabakatı'nı ciddi bir risk kaynağı olarak görüp ama bir taraftan da bunu iş dünyası olarak fırsata dönüştürmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

Karbon vergisinin Türkiye'ye yükü 

AB'nin Temmuz içinde sınırda karbon düzenlemesini hayata geçireceği hatırlatan Alemdar, Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerdeki karbon ayak izini düşürmesinin isteneceğine vurgu yaptı.

Milliyet'in haberine göre, sınırda karbon vergisinin uygulanmasıyla birlikte Türkiye'ye yönelik ek vergi gelebileceği ihtimaline değinen Alemdar, "50 euro karbon vergisi uygulamasının ülkemize maliyeti yaklaşık 1.8 milyar euro olacaktır. Biz, bu vergi yükünü taşımak yerine gerçekten fırsata dönüştürmeyi kıymetli görüyoruz" ifadelerini kullandı.

'Covid-19'dan daha sert gelecek'

Alemdar, yeşil dönüşüm için kapsamlı yol haritaları bulunduğuna belirterek "Covid-19, en kırılgan kesimlerin daha fazla etkilendiği bir kriz oldu ama iklim değişikliği Covid-19’dan çok daha sert bir şekilde gelecek" yorumunda bulundu.

Gümrük Birliği çıkışı 

Bu arada 20 Mayıs'ta Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini savunan ve bunun bir beka meselesi olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı Kaslowski, ulusal eylem planı için çağrı yapmıştı. Kaslowski,"Türkiye özel sektörü olarak bu yönde hedefleri belirlemek ve uygulamaya geçişte seferber olmaya her zaman hazırız" demişti. 

 

Etiketler :