Çok Önemli Bir Gelişmenin Ayak Sesleri: Kart Limitleri Değişiyor

Çok Önemli Bir Gelişmenin Ayak Sesleri: Kart Limitleri Değişiyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yüksek kredi kartı limitlerine kısıtlama sinyali verdi. Gelirle orantılı olmayan yüksek limitlerin, fazla harcamalara yol açabileceği vurgulanarak, gelire uygun bir şekilde limitlerin belirlenmesi çağrısı yapıldı.

Artan enflasyon, sürekli yükselen döviz kuru ve azalan nakit alım gücü, vatandaşların hayatlarını idame ettirebilmek için kredi kartına yönlendiriyor.

TCMB'nin Finansal İstikrar Raporu'na göre, hanehalkı borcunun milli gelire oranındaki düşük seviyenin korunduğu ancak bireysel kredi kartı borcunun payının arttığı belirtildi. Kredi kartlarının enflasyonist dönemde taksit seçenekleriyle kolay ulaşılabilir bir finansman sağladığına dikkat çekildi.

13964089-728xauto.webp

RAPORDA KREDİ KARTI BORÇLARININ BELİRLEYİCİLİĞİ KAYDEDİLDİ

Hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki artışta kredi kartı borçlarının belirleyici olduğu kaydedilen raporda, “Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde banknot kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları, kredi kartı taksit imkanları gibi faktörler kredi kartı bakiye büyümesinde etkili olmuştur” denildi.

654259c44e3fe02494587766.webp

AKTİF KULLANICI SAYISI 28 MİLYONA DAYANDI

Aktif kredi kartı kullanıcı sayısının 28 milyona yaklaştığına işaret edilen raporda, bireylerin kredi kartı bakiye ve limitlerini önemli ölçüde artırdığına dikkat çekilerek, “Artan kredi kartı faiz oranları ile birlikte özellikle gelir/borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bırakma davranışının borç servis yükünü artırabileceği değerlendirilmektedir” ifadesi kullanıldı.

kredi-karti2.webp

Raporda 2024 başı itibarıyla bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limitinin 4,2 trilyon TL’ye, toplam kart bakiyesinin de 1,3 trilyon TL’ye ulaştığı aktarıldı.

BAKAN ŞİMŞEK DE UYARMIŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların kredi kartı limitlerine ilişkin uyarıda bulunmuştu. Şimşek, "Limit belirlerken gerçekçi beyan ve belgeye dayalı olması, bu limitlerin bütünlük arz etmesi önemli. Her banka kendi kafasına göre bir limit belirlememeli. Önümüzdeki dönemde sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız. Sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Uluslararası kurallar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.