Çiftçilerin banka borçlarında korkunç tablo! 5 ayda rekor arttı

Çiftçilerin banka borçlarında korkunç tablo! 5 ayda rekor arttı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarının giderek arttığına belirterek, yılın ilk beş ayında 99 milyar lira arttığını açıkladı.

CHP'nin Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP'nin yanlış tarım politikalarının çiftçiler üzerindeki etkilerini eleştirerek, çifçtçilerin borç batağına sürüklendiğine dikkat çekti.

188766.jpeg

Gürer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tarım sektörünün bankacılık sektörüne borçlarında yılın ilk beş aylık dönemindeki artış 99 milyar lira olarak gerçekleşti. Sektörün, zamanında geri ödeyemediği için bankaların icra takibine aldıkları borç miktarı ise mayısta 75 milyon lira daha artarak 2,5 milyar liraya yükseldi" diye konuştu.

ftjgm.png

"MALİYETLER ÜRETİMİ DÜŞÜRDÜ"

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) belirlediği hububat fiyatlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gürer, çiftçinin üretimde zorlandığını ve artan maliyetlerin üretimi ciddi oranda düşürdüğünü belirtti.

Gürer, TMO'nun hububat fiyatlarını enflasyonla orantılı olarak belirlemediğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Buğdayın alım fiyatının yüzde 12 artış, makarnalık buğday için 10 bin TL/ton, ekmeklik buğday için ise 9 bin 250 TL/ton olarak açıklandı. Arpa alım fiyatının ise sadece yüzde 3 oranında bir artışla 7 bin 250 TL/ton olarak belirlendi. Çukurova’da hasat bitti. İç Anadolu da devam ediyor. TMO alım koşulları ve depoya teslim ürün alımı çiftçi tüccarın eline bıraktı. Tüccar fiyatı daha da aşağı çekti. Borçlu çiftçi tarlada ürününü satmaya çalışıyor. İç Anadolu kuru tarım alanlarında da kuraklık etkisi de önemli rekolte düşmesine neden oluyor. TÜİK buğday için geçen yıla göre 1 milyon ton düşüş tahmin etti. Hasat sürecinde bu düşme belirgin görülüyor. Çiftçi tarım ilacı, gübre, tohum, mazot artışları ile ezilmiş durumda. Üre gübre Ocak 2024’de bayi fiyatı 12 bin 250 TL iken DAP gübre 18 bin 500 TL’ydi. Hala üre gübre 13 bin 500 TL, DAP gübre 21 bin TL olarak satılıyor ve bu hafta yeni zam bekleniyor. Girdiler düzenli artıyor. Alım fiyatı enflasyonun dikkate alınmadan TMO belirliyor. Bu durum çiftçiyi hububat ekmekten soğutuyor. Doğal olarak ithale ülke mecbur kalıyor. 100 gram simit 15 TL’ye satılıyor. 1 kilo buğday ise bir yıllık emekle üretiliyor Kilosu 9.25 TL"

Kaynak:ANKA