Chiquita Muz'a Rekor Ceza! Milyonlarca Dolar Tazminat Ödeyecek

Chiquita Muz'a Rekor Ceza! Milyonlarca Dolar Tazminat Ödeyecek
Dünyada en çok bilinen muz şirketlerinden Chiquita, Kolombiya'da paramiliterlere maddi yardımdan suçlu bulundu. Şirket 8 kişinin ailelerine tazminat ödeyecek.

Dünyanın önde gelen muz şirketlerinden Chiquita, Kolombiya'daki paramiliter bir gruba mali destek sağladığı gerekçesiyle mahkum edildi. ABD'de görülen dava sonucunda, şirketin paramiliterler tarafından öldürülen sekiz kişinin ailelerine toplamda 38,3 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

ABD'deki bir mahkeme, ünlü Chiquita şirketini, Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri (AUC) isimli paramiliter gruba mali destek sağlamakla suçlu buldu. Pazartesi günü jüri, Chiquita’nın ABD'nin terör örgütü listesinde bulunan AUC’yi finanse ettiğine hükmetti. Jüri, şirketin AUC tarafından öldürülen sekiz kişinin ailelerine 38,3 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.

ikita-muz.jpg

SENDİKACILAR VE İŞÇİLER HAYATINI KAYBETTİ

Ölenler arasında sendika üyeleri ve muz işçileri de bulunuyor. BBC Türkçe'ye göre, Chiquita şirketi kararı temyize götüreceğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, "Kolombiya’da yaşananların, doğrudan şiddetten etkilenenler başta olmak üzere, birçok kişi için trajik olduğu, ancak iddiaların yasal bir temele dayanmadığı" iddia edildi.

ikita-muz2.jpg

ŞİRKET, 1,7 MİLYAR DOLAR ÖDEMEYİ KABUL ETMİŞTİ

Chiquita, 2007 yılında görülen başka bir davada, AUC’ye 1997-2004 yılları arasında 1,7 milyar dolar ödeme yaptığını kabul etmişti. O dönemde AUC lideri olan Carlos Castaño’nun, ödeme yapılmadığı takdirde şirketin ve çalışanlarının zarar göreceği tehdidinde bulunduğu belirtilmişti. Şirketin avukatları, çalışanlarının güvenliğini sağlamak için bu parayı ödemekten başka seçeneklerinin olmadığını savunmuştu.

Davacılar ise bu itirafı temel alarak, Chiquita’nın AUC’nin terör faaliyetlerine katıldığını bildiği halde örgüte 2 milyon dolar ödediğini iddia ederek mahkemeye başvurdu. Ayrıca şirketin AUC ile işbirliği yaptığı da öne sürüldü.

1990'larda solcu isyancılarla bağlantılı olduğu iddia edilen kişileri öldürmek gibi birçok insan hakları ihlaliyle suçlanan AUC, 2006 yılında hükümetle yapılan bir anlaşma sonrası dağıldı. Chiquita’ya karşı açılan bir başka dava ise 15 Temmuz’da başlayacak.