Bu rakamlar belirleyici olacak!

Bu rakamlar belirleyici olacak!
Türkiye’nin büyüme verisi açıklanıyor! Faiz kararı öncesi piyasalarda tansiyon yükseliyor. Merkez Bankası’nın sonraki adımı için kritik eşik.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğine ait büyüme rakamları bugün açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan-Haziran 2024 dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini saat 10.00'da duyuracak.

Piyasalar, büyüme verisi sonrası Merkez Bankası’nın 19 Eylül’de vereceği faiz kararına odaklandı. Merkez Bankası, mart ayında politika faizini yüzde 50’ye yükseltmişti. Sonraki adımı belirleyecek en önemli veri ise bugünkü GSYH rakamları olacak.

BÜYÜME VERİSİ KRİTİK

Avrupa Merkez Bankası ve Rusya Merkez Bankası eylül ayının ikinci haftasında para politikası kararlarını açıklayacak. Ancak asıl merak edilen, ABD, İngiltere, Japonya ve Türkiye merkez bankalarının bu ayın üçüncü haftasında vereceği faiz kararları. Türkiye’de yarın da ağustos ayına ait üretici ve tüketici enflasyonu verileri açıklanacak.

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu mart ayında ‘B’den ‘B+’ya, görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükseltmişti. 6 Eylül’de ise Fitch, Türkiye ekonomisine dair yeni bir değerlendirme yapacak.

GÖZLER TÜİK’TE

Ekonomistlerin beklentisi, büyüme verisinin Merkez Bankası’nın faiz kararında belirleyici olacağı yönünde. Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde kaç büyüme kaydettiği, faiz politikasında nasıl bir yol izleneceğine dair ipuçları verecek. Piyasalardaki tansiyon, bu kritik verilerin açıklanmasıyla birlikte daha da artacak.

Kaynak:Türkiye Gazetesi