Bu Hataları Yaparsanız ATM Kartınızı Yutacak!

Bu Hataları Yaparsanız ATM Kartınızı Yutacak!
Merkez Bankası’nın kararı ile ATM’lerle ilgili milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar çıktı. ATM'lerdeki yeni güncelleme ile birlikte artık hatalı işlem yapanların kartını ATM yutacak. Peki nelere dikkat etmeliyiz? İşte detaylar...

Türkiye'de finansal teknoloji alanında önemli bir adım atıldı. Merkez Bankası (TCMB), mevcut EFT, havale ve FAST sistemlerine ek olarak mobil uygulamalar üzerinden erişilebilecek yeni bir işlem menüsü sundu. Bu gelişme, ödeme ve havale işlemlerinde köklü değişiklikler yapma yolunda atılan bir adım olarak öne çıkıyor.

ATM’LERE YENİ GÜNCELLEME
Yeni uygulama, FAST entegrasyonunu da içeren talep ödeme katmanı hizmetlerini devreye soktu, artık IBAN ile EFT ve havale işlemlerine alternatif bir seçenek olarak kullanıma sunuluyor.

6618eeb701d64251-w1200xh686.jpg

Bu yenilik, bireysel ödemeler için talep ödeme katmanı hizmeti olarak başlatıldı ve alacaklılara ödeme işlemlerini başlatma yetkisi veriyor. Böylece, bir kişi başka bir kişiye anında ödeme isteği gönderebiliyor. Bu sayede finansal ilişkilerinizi daha etkin bir şekilde yönetebilir ve havale işlemlerinizi daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz.

atm-pdku-cover.png

BİREYSEL ÖDEMELER
TCMB’nin bu adımı, ödeme sistemlerini geliştirmek ve kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek amacıyla atıldı. FAST sistemi, 7/24 hizmet vererek kullanıcılara anında ve güvenli para transferi imkanı sağlıyor. Ayrıca geniş abone ağı sayesinde kullanıcılara kapsamlı erişim ve kolaylık sunuyor.

sp7l1v.jpg

'TALEP ÖDEME KATMANI HİZMETLERİ'NDE YENİLİK

Talep ödeme katmanı hizmetleri sadece bireysel ödemelerle sınırlı kalmayacak. Gelecekte bu sistemin elektronik ticaret ödemelerinden elektronik sipariş ödemelerine, kurumsal fatura ödemelerine kadar birçok alanda kullanılması planlanıyor.

33365.webp

Bu sayede ödeme işlemlerinde daha geniş bir kullanım alanı ve daha fazla kolaylık sağlanmış olacak.

BU HATALARI SAKIN YAPMAYIN
ATM işlemleri sırasında, bazı durumlarda teknik arızalar nedeniyle kartın yutulması söz konusu olabilirken, bazı durumlarda ise güvenlik gerekçeleriyle bu durum yaşanabilir. ATM sadece teknik arıza veya güvenlikten dolayı kartı yutmaz, yaptığınız bir hatadan dolayı da kartınız her an yutulabilir. Bu yüzden ATM'de daha dikkatli işlem yapmanız gerekiyor.

İşte ATM’lerde işlem yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli adımlar...

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri gerçekleşirse, ATM kartınızı anında yutabilir;

1- Şifrenin üç kez yanlış girilmesi

2- Kartın borç nedeniyle banka tarafından iptal edilmesi
3- Kartın son kullanma tarihinin geçmesi

4- ATM’de teknik bir arıza meydana gelmesi

5- Kart için kayıp veya çalıntı ihbarında bulunulması

ATM’lere yapılan yeni güncellemelerle birlikte kart yutulma durumları daha belirgin hale gelmiştir.

PEKİ ATM’NİN YUTTUĞU KART NASIL GERİ ALINIR?
Eğer kartınız bir bankamatik tarafından yutulmuşsa, kartınızı geri almak için beklemeniz gereken süre 1 ila 2 hafta arasında değişebilir. Kartın yutulduğu ATM, bir banka şubesinin önünde yer alıyorsa, şube personelinden yardım isteyerek kartınızı bankamatikten geri alabilirsiniz. Bu süreçte bankanızla iletişime geçerek kartınızın durumu hakkında bilgi almanız da önemlidir.