Bu bitkiye sahip olan zengin oluyor: Kilosu dudak uçuklatıyor!

Bu bitkiye sahip olan zengin oluyor: Kilosu dudak uçuklatıyor!
Üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Fatih Serin, bir arkadaşıyla birlikte ailesinin kullanılmayan serasına çarkıfelek ekerek yüksek gelir elde etme fırsatı yakaladı.

Ankara'da eğitim gören Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi 21 yaşındaki Fatih Serin, girişimci kimliğiyle öne çıkıyor. Bir arkadaşıyla birlikte, Mersin'in Erdemli ilçesinde ailesine ait kullanılmayan serayı değerlendirmek üzere harekete geçen Serin, tropikal meyvelerden "aşk meyvesi" olarak da bilinen passiflorayı dikmeye karar verdi. Bu adımla tarımsal üretim alanına giriş yapan genç girişimci, passiflora yetiştirerek yeni bir gelir kaynağı oluşturmayı hedefliyor.

KİLOSU 200 LİRAYA DAYANDI!

Mersin'de üniversite öğrencisi Fatih Serin'in örtü altı tarım yöntemiyle yetiştirdiği passiflora (aşk meyvesi), kilogram başına 100 ile 200 lira arasında bir fiyatla satışa sunuluyor.

2-lvfh.webp

YILDA 300 KİLOGRAM ÜRÜN ALINIYOR

Fatih Serin’in ilk hasadını gerçekleştirdiği passiflora meyvesi, Türkiye'de çarkıfelek olarak da bilinen tropikal bir meyvedir. Bir fidanın yaklaşık 10 yıl boyunca ürün verdiği belirtiliyor. İlk yıl bir dönüm alanda yaklaşık 300 kilogram meyve elde edilirken, beşinci yıldan sonra bu miktarın 2 tondan fazla olabileceği ifade ediliyor.

“3 TONA KADAR ÜRÜN ELDE EDİLEBİLİYOR”

Yaklaşık 9 ay önce çarkıfelek meyvesini serasında yetiştirmeye başlayan genç girişimci Fatih Serin, şunları belirtti: "Önceden burada domates ve fasulye gibi ürünler yetiştiriliyordu ancak bunlar yeterli getiri sağlamıyordu. Bu nedenle alternatif arayışına girdik ve avokado, mango gibi tropikal meyveleri denemeye karar verdik. En mantıklısı olarak çarkıfelek meyvesini seçtik. Avokado ekimi yaygınlaştığı için fiyatının düşeceğini öngördük. Şu anda çarkıfelek meyvesinin piyasası daha az bilindiği için iyi bir fırsat sundu. Mersin’de ilk olarak biz diktik ve ardından 3-4 çiftçi daha bu meyveyi ekmeye başladı."

İHRACAT VE HASAT BİLGİLERİ

Fatih Serin, Antalya bölgesinde çarkıfelek meyvesinin daha fazla yetiştirildiğini ve ihracatının yavaş yavaş arttığını da sözlerine ekledi. Bir dönüm alanda ilk sezonda 300 ile 500 kilogram arasında ürün elde edildiğini belirten Serin, senede iki kez hasat yapıldığını ve toplamda 3 tona kadar ürün alınabildiğini ifade etti. "Eğer kendiniz satmak isterseniz, kilogram başına 150 hatta 200 liraya kadar satabilirsiniz. Ayrıca, tane başına 15 ile 30 lira arasında fiyatlandırılabiliyor. Piyasada daha esnek bir fiyat hareketliliği söz konusu," dedi.

Kaynak:halktv.com.tr