Borcunu ödemeyenin tarlasını icradan satıyor!

Borcunu ödemeyenin tarlasını icradan satıyor!
Türkiye'nin en büyük kamu bankası Ziraat Bankası, aldığı tarım destek kredisini ödeyemeyen çiftçilerin arazilerini icradan satışa çıkardı. Büyük tepki toplayan satışın fiyatları 1 milyon ile 10 milyon arasında değişiklik gösteriyor.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon sonucu yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerden birisi de çiftçiler. Artan yüksek maaliyetler, üretimi durma noktasına getirirken, çiftçiler üretimi devam ettirmek için borç batağına saplanmış durumda.

gunyuzun-de-ciftci-uzgun-f6ad2.jpg

Çiftçiler, üretim maaliyetlerini karşılayabilmek için bankaların sunduğu kredilerilere başvuruyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), çiftçilerin bankalara olan kredi borcunun 2023 Haziran'dan bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50 oranında artarak 471 milyar TL'den 710 milyar TL olduğunu açıkladı.

4-002.png

Çiftçilerin bankadan kullandıkları krediler ile yaptığı üretim, hasat döneminde ürünlerinin yok pahasına satın alınmasından dolayı maliyetlerini karşılayamıyor. Bu bankalardan birisi de Türkiye'nin en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası. Çiftçilerin bankası olarak bilinen Ziraat Bankası, aldıkları tarım destek kredisini ödeyemeyen çiftçilerin arazilerini icradan satışa çıkardı.

Ziraat odalarına göre, çiftçilerin borcunu kapatmak için kullandığı yeni kredilerin de takibe düşmesi ihtimali yüksek. Türkiye'nin dört bir yanında Ziraat Bankası'na olan kredileri ödeyemeyen üreticilerin arazileri, Ziraat Bankası tarafından satışa çıkarıldı.

5.png

SATIŞA ÇIKARILAN ARAZİLER

Bankanın web sitesindeki ilanlara göre satışa çıkarılan arazilerin konum ve fiyatları ise şu şekilde:

Çorum Mecitözü - 4 dönümlük tarım arazisi:18 milyon 302 bin TL

Şanlıurfa Viranşehir - 310 dönümlük tarla: 17 milyon 250 bin TL

Tekirdağ Süleymanpaşa - Arsa, ahır ve bir köy evi: 13 milyon TL

Diyarbakır Darköprü - 42 dönümlük tarla: 10 milyon TL

Kırklareli Erikler köyü (çiftlik): 9 milyon 175 bin TL

Aydın Söke - 63 dönüm ekili zeytinlik: 4 milyon TL

Samsun Salıpazarı - 17 dönümlük ekili fındık bahçesi: 2,5 milyon TL

Kaynak:Haber Merkezi