Birikimini Dolarda Tutanların Kaderini Belirleyecek: 4 Yıl Sonra İlk Kez Yaşandı

Birikimini Dolarda Tutanların Kaderini Belirleyecek: 4 Yıl Sonra İlk Kez Yaşandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 31 Mart seçimlerinin ardından başladığı döviz alımlarında vites yükseltti. TCMB, son 21 günde 33 milyar dolar alım yaparak net döviz pozisyonunda -41.7 milyar dolara ulaşırken, bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerinin son 4 yılda en yüksek noktaya ulaşmasına neden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son aylarda değişen ekonomi modeline paralel olarak döviz tarafında alıcı tarafa geçerken, 31 Mart seçimlerinin ardından özellikle son 3 haftada vites yükselten TCMB, 33 milyar doların üzerinde alım gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanana benzer şekilde, 1 Nisan tarihi itibarıyla yeni kur atakları beklense de, dolar/TL paritesi son bir ayı aşağı yönlü düşüşlerle tamamladı. Ekonomistler, dolar kurunda yaşanan düşüşün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine ilişkin pozitif mesajları, Türkiye'ye giren yabancı sermaye ve düşen CDS puanı ile açıklarken, dolar sahipleri ilerleyen aylarda kendilerini nelerin beklediğini merak ediyor.

dolares3.jpgDOLAR KURUNDA ARTIŞ SINIRLI KALMAYA DEVAM EDECEK

Birikimlerini enflasyona karşı muhafaza etmek için döviz tarafında değerlendiren vatandaşlar, dolar kurunda yeni artışların ne zaman yaşanacağını merak ederken, konuya ilişkin peş peşe raporlar yayınlayan uluslararası finans kuruluşları ve ekonomi çevreleri, yılın geri kalanında dolar kurundaki artışın sınırlı olmasını bekliyor.

Özellikle Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonunda -41.7 milyar dolara kadar ulaşarak son 4 yılın en yüksek seviyesine çıkması, ekonomideki kur krizi riskini günden güne düşürürken, Türkiye'nin düşen kredi risk primiyle birlikte yabancı sermayenin girişinin hızlanacağı düşünülmekte.

dolares33.jpegHİÇBİR YATIRIM ARACI BORSAYI YAKALAYAMAYACAK

Ekonomist Atilla Yeşilada, ekonomi modelinde yaşananlar nedeniyle döviz tarafında kısa vadede bir kazanç sağlamanın mümkün olmadığını belirterek, Türkiye'deki en iyi yatırım aracının Borsa İstanbul olduğunu iddia etti. Yeşilada, borsanın bir yıl içerisinde dolar bazlı olarak yüzde 50'nin üzerinde değerlenmesini beklediğini aktararak, alternatif yatırım araçlarının bu getiriye ulaşmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.