Beklenen Talimat Bankalara Gönderildi: Tüm Kredi Kartı Limitleri Bu Seviyeye Düşürülecek

Beklenen Talimat Bankalara Gönderildi: Tüm Kredi Kartı Limitleri Bu Seviyeye Düşürülecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı limitlerine yönelik kısıtlamalara gideceğine ilişkin iddiaların ardından BDDK, bankalara gönderdiği talimat mektubu ile söz konusu tedbirlerin ivedilikle alınmasını istedi. Kamu ve özel bankalar, gelecek hafta itibarıyla kredi kartı limitlerinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Yaklaşık bir yıl önce göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi ile birlikte Türkiye'deki ekonomi modelinde de 180 derece bir dönüşüm yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın ortak çalışmaları ile bu dönüşüm son aylarda hız kazandı.

Politika faizlerinin yüzde 50'ye yükseltilmesi ve gelişmiş ülkelerde yapılana benzer olarak yüksek enflasyon ile faiz silahıyla mücadele edilmesinin ardından enflasyonda düşüş gözlemlenmiş olsa da, vatandaşları rahatlatan ve ekonomi yönetiminin endişelerine son veren bir düşüş henüz sağlanamadı.

Türkiye'de bir talep enflasyonu olduğu düşünülürken, özellikle kredi kartı işlemleri ile yapılan alışverişlerin ekonominin soğumasına engel olduğu belirlendi. Aylardır Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kart limitlerine yönelik bir kısıtlama yapılacağına dair haberlerin ardından bu hafta itibarıyla bankalara ilgili talimatlar gönderilerek, kredi kartı limitleri için harekete geçilmesi talep edildi.

kart1.webpKREDİ KARTI LİMİTLERİ BU SEVİYEYE İNDİRİLECEK

Türkiye, dengesiz ekonomi yönetimi nedeniyle kredi kartı kullanımında da oldukça sağlıksız bir tablo ile karşı karşıya. Gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye'de birçok banka müşterisi için aylık gelirinin 15-20 katı oranında kredi kartı limiti tahsis edilebiliyor. Bu durum, özellikle ekonomi okuryazarlığı olmayan kişilerin büyük bir borç bataklığına saptanmasına neden olurken, yüksek kart limitleri ile sürekli teşvik edilen 'alışveriş yapma' duygusu nedeniyle enflasyonda ciddi bir düşüş görülmemekte.

BDDK, yasa ile belirlenen sınırlar doğrultusunda bankalara kredi kartı limitlerinde değişikliğe gitmesi talimatında bulunurken, yeni uygulamada kredi kartı limitleri yalnızca müşterilerin Findeks notlarına göre değil, aynı zamanda aylık gelirlerine göre değerlendirilecek.

Riskli müşteriler için aylık gelirlerinin 4 katı, ödemelerini eksiksiz yapanlar içinse aylık gelirlerinin 8 katı oranında limit tahsisi için karar verilirken, bu durum şu anda kullanmakta olduğu limiti oldukça yüksek olan müşterilerin limitlerinde kısıtlamaya gidileceği anlamı taşıyor.

kartt.jpgKART LİMİTİNİ SIFIRLAMAMIŞ KİŞİLERİN LİMİTLERİ DÜZELTİLECEK

Türkiye'de asgari ücret kazanan birçok kişinin dahi 200 bin lirayı bulan kart limitlerine ulaşmış olması, yanlış finansal işlemlerde batmayı ve çok büyük bir borçla karşı karşıya kalınmayı kaçınılmaz kılıyor.

Ekonomideki tüketim alışkanlıkları için de oldukça sıkıntılı bir durum oluşturan bu uygulama, bankalara gönderilen talimatlar ile kısıtlanacak. Aylık gelirinin 4 katı üzerinde limit verilen kartların limitlerinin düşürülmesi ve bankaların kredi kartı limitlerini incelerken daha sıkı incelemeler yapacağı öğrenildi.