BDDK'nin işlem yasağı koyduğu bankalardan ilk açıklama

BDDK'nin işlem yasağı koyduğu bankalardan ilk açıklama
BDDK’nin Amerikan bankası Citigroup, İsviçre bankası UBS ve Fransız bankası BNP Paribas’ya Türk bankalarıyla işlem yasağı koyması dünyada yankı yarattı.

Paraanaliz’in haberine göre işlem yasağı konulan 3 bankadan bu konuda resmi bir açıklama gelmedi. Ancak ismini açıklamayan ve bu 3 bankadan birinde çalışan bir yetkili Financial Times’a, “BDDK kararı gökten zembille indi, böyle bir şeyi hiç beklemiyorduk” dedi.

GAM Varlık Yönetim Şirketi Paul McNamara ise “Türkiye’ye sermaye kontrolleri koymayacağına dünyayı ikna etme konusunda başarılar dilerim” yorumu yaptı.

Commerzbank’tan Gelişmekte Olan Piyasalar uzmanı Tatha Ghose ise “TL için mükemmel fırtına başladı” ifadesini kullanarak, “TL’nin değer kaybı sürekli hız kazanırken, otoriteler anlamlı bir karşı-politika geliştirmek için çırpınıyorlar” diye konuştu.

Bankalara işlem yasağı kararı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türk bankalarına TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG'ye işlem yasağı getirmişti. Yasak kararında söz konusu bankalar için "Ülkemiz bankalarına karşı olan Türk Lirası yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmediği tespit edildiğinden, tasarruf sahiplerinin haklarını ve bankaların düzenli ve emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye sokabilecek işlem ve uygulamaları önlenmesini ve kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını teminen, söz konusu bankalar dahil Türk lirası yükümlülüğünü yerine getirme konusunda gecikmeye düşen yabancı bankalar ve söz konusu bankaların yurt dışında kurulu grup bankaları ile bir bacağı Türk lirası olan yeni bir döviz işleminin yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine, söz konusu yurt dışı bankalar ile herhangi bir işlem yapan bankaların konu hakkında bahse konu yurt dışı bankalara bilgi vermesine ve konunun kuruluş birlikleri vasıtasıyla bankalara duyurulmasına karar verilmiştir" denildi.

Ekonomi konuşana ceza geliyor

Öte yandan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dövize yönelik manipülatif dayatmaların ağır bir şekilde cezalandırılacağı açıklamasından sonra TBMM’de kabul edilen düzenlemeye dayanılarak hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Manipülasyonu cezalandırma gerekçesiyle hazırlanan yönetmelikle bankaların yanı sıra ekonomi ile ilgili yazan, görüş açıklayan, sosyal medya paylaşımında bulunanlar da cezalandırılabilecek.

Etiketler :