Bayram Sonrası Yükselişe Geçmişti: Merkez Bankası Bir Hafta Sonra Görülecek Dolar Kurunu Açıkladı

Bayram Sonrası Yükselişe Geçmişti: Merkez Bankası Bir Hafta Sonra Görülecek Dolar Kurunu Açıkladı
Bayram nedeniyle verilen uzun süreli tatilin ardından bugün yeniden mesaiye başlayan piyasalarda, dolar kuru 33 lira sınırına yaklaşmıştı. İki aydır yatay seyir izleyen dolar kuruna ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dikkat çeken bir rapor paylaşılırken, ay sonunda ve yıl sonunda görülecek dolar/TL paritesine ilişkin tahminlerde bulunuldu.

Türkiye'de son yıllarda döviz tarafında yaşanan yükselişler kanıksanırken, 31 Mart seçimlerinin ardından dolar kurunda uzun süreli bir yatay seyir başlamıştı.

Yaklaşık iki aydır 32 lira bandına sıkıştırılan dolar kuru, aynı zamanda bu süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net döviz pozisyonunu iyileştirmeye yönelik yapmış olduğu döviz alımları ile desteklendi.

Nisan ayı itibarıyla dolar tarafında beklenen ataklar yaşanmazken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hafta yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi raporu ile dolar kuruna ilişkin beklentilerinde değişikliğe gitti.

dolares.jpgİŞTE BİR HAFTA SONRA GÖRÜLECEK DOLAR KURU

Merkez Bankası, yılın ilk aylarında 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuru için 40 lirayı işaret ederken, dolar kurundaki artışın durmasının ardından bu tahmin geçtiğimiz ay 38.5 bu ay ise 37.74 TL'ye düşürüldü.

Ayrıca bugün açılan piyasalarda dolar kurunda yaşanan kısmi yükselişin ardından gözler yeniden TCMB'nin raporuna çevrilirken, haziran ayının son günü itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuruna ilişkin 32,6376 TL seviyesi belirtildi.

doviz2.jpgPERŞEMBE GÜNÜ ALINACAK FAİZ KARARI NE OLACAK?

50'si finansal sektör ve 18'i reel sektör olmak üzere 68 katılımcının yanıtlarıyla oluşturulan raporda ayrıca, 27 Haziran tarihinde yapılacak Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak karara ilişkin de tahminde bulunuldu.

Katılımcıların ortak görüşü, TCMB'nin perşembe günü politika faizlerini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakacağı yönünde.