Bankada Parası Olana Çok Önemli Haber! Faizler 21 Yılın Zirvesinden Düştü

Bankada Parası Olana Çok Önemli Haber! Faizler 21 Yılın Zirvesinden Düştü
Politika faizindeki artışın yanı sıra, KKM'den çıkış stratejisi kapsamında bankaların TL mevduatları çekici hale getirmek için daha fazla mevduat faizi sunması TL mevduatları artırmıştı. Reuters'in haberine göre bankaların faizleri düşmeye başladı.

Yüzde 52,60 ile son 21 yılın zirvesini gören TL mevduat faizleri, yeni yılla birlikte düşüşe geçti. Mevduattaki yüksek faizler ve daralan kredi talebi, bankaların net faiz gelirini düşürdü.

para-faiz1.jpg

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı döngüsü ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) çıkış stratejisi sürecinde yükselen mevduat faizlerine ek olarak, yüksek faizden dolayı daralan kredi talebi bankaların marjlarını zorlarken, yılbaşından itibaren bazı kamu ve özel bankalar mevduat faizlerini düşürmeye başladı.

para-faiz.jpg

YÜZDE 52'DEN YÜZDE 44'LERE KADAR GERİLEDİ

Reuters'ın haberine göre; Bankacılık kaynakları, geçen sene sonunda TCMB verilerine göre yüzde 52'yi aşan üç aylık ortaklama mevduat faizlerinin yılın başından itibaren bazı bankalarda yüzde 44'lere kadar gerilediğini söyledi.

Kaynaklar bu gerilemede, fonlama maliyetlerinin bankaları ciddi düşündürdüğünü belirterek, 'spread'leri yönetmek için oranların aşağı çekilmeye başlandığını kaydetti.