Bankada Euro Biriktiren İçin Kritik Gün! 5 Yıl Sonra Bir İlk Yaşanacak

Bankada Euro Biriktiren İçin Kritik Gün! 5 Yıl Sonra Bir İlk Yaşanacak
BU hafta gözler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) açıklayacağı faiz kararında. Küresel piyasalar ECB’nin ilk faiz indirimini bekliyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), sıkı para politikası döngüsünün ardından, bu hafta perşembe günü düzenlenecek toplantıda ilk faiz indirimini yapmaya hazırlanıyor.

AMB, ardışık 10 faiz artışının ardından ekim ayından bu yana faiz oranlarını değiştirmedi.

Avrupa Birliği'nde enflasyonun istikrarlı bir şekilde yavaşlamasının ardından gerçekleştirilecek bu faiz indirimi ile euro bölgesindeki baskının hafifletilmesi hedefleniyor.

faiz-indirimi.jpg

Euro Bölgesi'nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme beklentilerine göre daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla birlikte, AMB'nin 6 Haziran'da yaklaşık beş yıl aradan sonra ilk kez gösterge faiz oranlarını indirmesi bekleniyor.

Haziran sonrası faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği konusunda ise kesin bir bilgi yok. AMB'nin yarınki toplantısında yaklaşık beş yıl sonra ilk kez gösterge faiz oranlarını düşürmesi beklenirken, ECB Yönetim Kurulu üyeleri, haziran ayında yapılacak olası ilk indirimin ardından gelecekteki adımlar konusunda herhangi bir taahhütte bulunamayacaklarını ifade ediyorlar.

dolar-euro.jpg

AMB'nin faiz kararını yarın açıklaması öngörülüyor. ECB Yönetim Konseyi'nin refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faiz oranlarını 25 baz puan indirerek sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50 seviyelerine çekmesi bekleniyor.

Bu indirim, refinansman ve marjinal fonlama faizi için Mart 2016'dan, mevduat faizi için ise Eylül 2019'dan bu yana ilk indirim olacak.

Son haftalarda AMB Yönetim Konseyi üyeleri, yarınki toplantıda ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) önce faiz indirimine gidilmesi gerektiğini belirtirken, AMB Başkanı Christine Lagarde, haziran ayına kadar daha fazla veri ve netlik sağlanacağını ifade etmişti.

EURO KAÇ TL?

Euro dün en yüksek 35.5590 TL’den, en düşük 35.0430 TL’den işlem görürken günü 35.4769 TL olarak kapattı.

EURONUN AYLIK-YILLIK PERFORMANSI

32.5562 TL olan yılbaşı başlangıç değerine göre euro 2,86 lira artarak yüzde 8,80 oranında değer kazandı.

Euro, son bir yıla göre 22.9542 liradan 35.4197 liraya yükselerek değer yüzde 54,31 değer kazancı yaşadı.