Bakan açıkladı: Suriye'ye enerji 3 katına çıkıyor

Bakan açıkladı: Suriye'ye enerji 3 katına çıkıyor
Suriye'nin yeniden yapılanma sürecine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, "Elektrikle alakalı oraya yaptığımız ihracatı 3 katına çıkaracak bir çalışmanın içerisindeyiz. Birecik-Halep hattı ile beraber ilave 500 megavatlık bir kapasite devreye girecek" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM'de düzenlenen AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, hem Türkiye'deki enerji reform paketine hem de Suriye’de devam eden enerji altyapı projelerine dair açıklamalarda bulundu.

İKİ TEMEL AYAĞI VAR

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı “2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni” kapsamında açıklanan enerji reform paketine değinen Bayraktar, paketin iki temel ayağı olduğunu belirtti.

Birinci ayağın yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Verilen kapasite izinlerinin bir an önce devreye alınması için süreçleri hızlandıracak ve yatırım süresini kısaltacak adımlar atacağız" dedi.

İkinci ayağın ise madencilik sektörü olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin yer altı kaynaklarını ekonomiye hızlı ve verimli şekilde kazandırmak istiyoruz. Aynı zamanda çevre, iş sağlığı ve güvenliği açısından da rehabilitasyon odaklı bir madencilik anlayışını hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

İSPANYA VE PORTEKİZ KESİNTİLERİ VE TÜRKİYE

İspanya ve Portekiz'de yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili bir soru üzerine Bayraktar, Türkiye’nin benzer bir riske karşı dengeli bir enerji üretim yapısı kurmaya çalıştığını belirtti.

"Yenilenebilir, kömür, doğal gaz, hidroelektrik ve çok yakında nükleeri içeren dengeli bir enerji sepeti oluşturmak istiyoruz" diyen Bayraktar, elektrik iletim altyapısının güçlendirilmesi için de 10 yıllık kapsamlı bir yatırım planı başlatıldığını açıkladı. “Elektrik kesintileri konusunda şu an için endişe edilecek bir durum yok,” ifadelerini kullandı.

SURİYE'DE ALT YAPI KURULUYOR

Suriye’deki enerji projelerine yönelik açıklamalarda da bulunan Bayraktar, savaş sonrası yeniden yapılanma sürecine destek verdiklerini söyledi.

"Suriye’de elektrik ve doğal gaz altyapısının yeniden kurulmasına yönelik projeler yürütüyoruz. Türkiye'deki yaklaşık 3 milyon Suriyelinin büyük bölümü geri dönmek istiyor. Bunun için barınma, elektrik, su ve güvenlik şartlarının sağlanması şart," dedi.

Bayraktar ayrıca, Suriye’ye yapılan elektrik ihracatını üç katına çıkaracak bir çalışma içinde olduklarını, özellikle Birecik-Halep hattı üzerinden 500 megavatlık ilave kapasitenin devreye alınacağını açıkladı.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi