Ayasofya'ya 15 Ocak'ta Başlayacak 25 Euro'luk Giriş Ücreti Ortodoks Ülkede Nasıl Karşılandı

İstanbul'daki Ayasofya'ya turistik amaçla gelen yabancılardan alınacak 25 euro giriş ücreti, Rusya'da farklı yorumlara neden oldu. Tarihçi Pavel Kotlyar fiyatı yüksek bulsa da, Aleksey Yudin diğer dünya katedrallerine benzer olduğunu ifade etti.

İstanbul’da Ayasofya'ya turistik amaçla gelen yabancılardan giriş ücreti alınması kararı Rusya’da nasıl yorumlandı?

Rus Business FM sitesi, 15 Ocaktan itibaren Ayasofya’yı ziyaret etmek isteyen yabancı turistlerin 25 euro ödemesi gerektiğini okurlarına aktardı.

25 EURO UCUZ DEĞİL

Siteye değerlendirmede bulunan tarihçi Pavel Kotlyar, “Ayasofya'ya giren bir yabancı, yalnızca dört yıldır kapalı olan ikinci kata bilet alıyor. Böylece nihayet bu mozaikleri ve caminin süslemelerini ikinci kattan görmek mümkün olacak. 25 euro ucuz değil ama İstanbul'un ana cazibe merkezinin fiyatı bu. Bu fiyata devasa Türk enflasyonu da dahil” yorumunu yaptı.

DİNİ TÖRENLER SIRASINDA KADETRALLERE GİRİŞ ÜCRETSİZDİR

Tarihçi ve gazeteci Aleksey Yudin ise “Dünyanın her yerinde dini törenler sırasında büyük katedrallere giriş ücretsizdir. Geri kalan zamanlarda turistler çoğunlukla ödeme yapmak zorunda kalır, ancak bilet fiyatına genellikle bir gezi de dahil olur. Londra'daki Aziz Paul Katedrali'ne, Barselona'daki La Sagrada Familia'ya, Vatikan'daki Aziz Petrus Katedrali'ne giriş de yaklaşık 25 euro. Rusya'da fiyatlar daha mütevazı. St. Petersburg'daki Aziz İsaak Katedrali’ne giriş 450 ruble, sütunlara tırmanmak istiyorsanız 300 ruble daha ödemeniz gerekiyor” diye konuştu.