Asgari Ücretteki En Güçlü Rakam Ortaya Çıktı

Asgari Ücretteki En Güçlü Rakam Ortaya Çıktı
Milyonların gözü kulağı asgari ücrette, işçi kesimi hangi rakamla masaya oturacak, pazarlıklar nasıl şekillenecek?

Milyonlarca çalışanın gözü yeni yılda asgari ücrete yapılacak zamma çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, toplantılara Aralık ayında başlayacak. Peki asgari ücrete ne kadar zam yapılacak, asgari ücret için pazarlığın başlayacağı taban rakam ne olur? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş Milliyet'e açıklamalarda bulundu.

Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Asgari ücrete zam pazarlığı en az enflasyon oranı üzerinden başlayacaktır. Enflasyon farkına göre 15 bin 600 TL gibi bir rakam karşımıza çıkıyor. Bu rakam sadece enflasyon farkıdır.

asgari-ucret25.jpg

Bu rakamın biraz daha yükseltilerek işveren tarafının 16 bin TL üzerinden masaya oturacağını düşünüyorum. İşçi tarafı açlık, yoksulluk sınırı ve bekar bir çalışanın yaşama maliyetini baz alarak masaya oturacaktır.

Açlık sınırına baktığımızda 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması eylül sonu itibarıyla 13 bin 334 TL, yoksulluk sınırı 43 bin 433 TL’dir. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti aylık 17 bin 336 TL olarak karşımıza çıkıyor.

asgari.jpg

İŞÇİ KESİMİ HANGİ RAKAM ÜZERİNDEN MASAYA OTURACAK?

Bu rakamların ekim, kasım, aralık ayında daha da yükseleceğini göz önünde bulundurduğumuzda işçi kesiminin en az 20 bin TL ile masaya oturacağı kanaatindeyiz.

Masanın bir diğer ucunda hükümeti temsilen 5 kişilik ekip bulunacak. İşçi kesimini temsilen 5, işveren kesimini temsilen 5 kişilik komisyon yeni asgari ücreti belirleyecektir.

İşveren teklifi 16 bin TL, işçi tarafı ise 20 bin TL üzerinden masaya oturacaktır. Daha sonrasında yine bu rakamların arasında bir yerde uzlaşı sağlanacaktır.

asgari5.jpg

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİNİZ NE?

Biz beklentilerimizi hala koruyoruz. Geçtiğimiz aylarda Merkez Bankası Başkanı’nın enflasyon tahminini önce yüzde 57’ye yükseltmesi ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın tahminini yüzde 65’e yükseltmesinin ardından biz de yıl sonun da enflasyonun yüzde 42-43 arasında olacağını ve bunun üzerine 7-8 puanlık refah payı artışı ile yüzde 50 oranında zam yapılacağını söylemiştik. Bu rakam olarak 17 bin 100 TL’ye ulaşıyor. Yüzde 50 zam oranının piyasa dinamikleri tarafından kabul edildiği kanaatindeyiz. İşveren kesimine asgari ücret desteğinin artırılacağı kanaatindeyim."

YÜZDE 50'Yİ GEÇMESİNİ BEKLEMİYORUM

Ekonomist Muhammed Bayram ise asgari ücretle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

* Son 6 aylık enflasyonun yüzde 38’ler civarında gelmesi bekleniyor. Burada ona endeksli bir şekilde 15 bin 500 TL seviyesi enflasyon farkı kadar bir tutarı yansıtacaktır. Piyasa zaten şu anda bunu fiyatladı. Yüksek oranda fiyatların yapılmasını herkes ister. Burada asgari ücret çalışılacak en az düzeydir.

* İşsizlik maaşları da artacak. Eğer yüzde 30’luk bir artış olursa işsizlik maaşı 6900 TL seviyesine gelecek. Eğe yüzde 40 olursa 7450 TL seviyesine gelecek. En yüksek işsizlik maaşına yüzde 30 zam olursa 13 bin 845 TL düzeyinde. Yüzde 40 olursa 14 910 TL düzeyine gelecek

* GSS primi, yüzde 30 artış olursa 520 TL olacak, yüzde 40 olursa 562 TL seviyesine çıkacak. Yıllık olarak yüzde 30 zam olursa 6277 TL, yüzde 40 olursa 6760 TL seviyesine gelecek.

* Yüzde 50’yi geçmesini beklemiyorum. Yüzde 30-35'lik tutar makul bir tutar olarak görülüyor. Burada işvereni düşünmek açısından yüzde 30-35'i telaffuz ediyoruz. Yüzde 30-35 makul bunun fazlası işverenin kaldıracağı bir yük değil" dedi.

Etiketler :