Asgari Ücrette Biri Bizi Kandırıyor Mu? Bakan Yönetmelik Öyle Dedi, Uzmanı Yalanladı!

Asgari Ücrette Biri Bizi Kandırıyor Mu? Bakan Yönetmelik Öyle Dedi, Uzmanı Yalanladı!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacak. Toplantı öncesinde asgari ücrete tek zam tartışması yaşanıyor. Bakan Işıkhan'ın sözlerini uzmanlar yalanlıyor.

Katar dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücreti tek zamla bitiririz" demişti. Ardından açıklama yapan Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan da asgari ücrete 2024'te tek zam yapacaklarını çünkü yönetmeliğin böyle olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabı X'ten paylaşım yapan çalışma ekonomisi uzmanı Aziz Çelik "Bakan Işıkhan yanılıyor" dedi.

Prof Dr. Aziz Çelik ise "Bu doğru değil. Sayın Bakan bilmediğimiz bir yönetmelikten mi söz ediliyor?" diye sordu.

"BİLMEDİĞİMİZ BİR YÖNETMELİKTEN Mİ SÖZ EDİLİYOR"

Çelik, "Bu doğru değil. Yönetmelikte 'yılda bir belirlenir' demiyor. 'En geç iki yılda bir belirlenir' diyor. Dolayısıyla yılda iki kez, hatta dört kez de belirlenmesi mümkün! Sayın Bakan bilmediğimiz bir yönetmelikten mi söz ediliyor? Benim baktığım asgari ücret yönetmeliği böyle diyor"

YÖNETMELİKTE NE YAZIYOR?

Ücretin Belirlenmesi Madde 6:

Komisyon, asgari ücreti bütün işkollarını kapsayacak şekilde belirler. Ücretin, bir günlük olarak belirlenmesi esastır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar buna göre yapılır.

Ücretin belirlenmesindeki Esas Madde 7:

Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenir. Komisyon ücretin belirlenmesinde ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurur.

BÜYÜK KAYIP YAŞANACAK

Asgari ücretin satın alma gücü her geçen gün azalıyor. Mevcut asgari ücret 11 bin 402 TL. Ancak, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarındaki artış, asgari ücretin satın alma gücünü eritiyor.

Türk-İş'in araştırmasına göre, bekâr bir çalışanın yaşam maliyeti aylık 18 bin 239,8 TL'ye ulaşmış durumda. Bu da asgari ücretin, yaşam maliyetini karşılayamadığını gösteriyor.

Kasım ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL'ye ulaştı. Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon tahminlerine göre, açlık sınırı Temmuz 2024'te 18 bin 500 TL'yi, Aralık 2024'te ise 21 bin TL'yi aşacak.

TCMB'nin 2024 sonunda resmi enflasyonun yüzde 36 olacağını öngörmesi, asgari ücretin satın alma gücünün daha da eriyeceğini gösteriyor. Asgari ücrete tek zam yapılması durumunda, yıl sonuna kadar asgari ücretin en az yüzde 36'lık bir değer kaybı yaşayacağı öngörülüyor.

Etiketler :