Altın Yatırımcısı Bu Haberi Beklemiyordu: 8 Ayın En Düşüğünü Görebilir

Altın Yatırımcısı Bu Haberi Beklemiyordu: 8 Ayın En Düşüğünü Görebilir
ABD Merkez Bankası (FED) tutanaklarındaki sıkılaşma yanlısı tutum sonrası faiz beklentileri de düşmeye başladı. Bankanın Haziran ayında faiz düşürmesi bekleniyor. Bu durum, altının en önemli rakiplerinden biri olan dolara güç kazandırırken, altını ise 8 ayın en sert düşüşüne sürükledi.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, ons altın son işlemlerde %0.24 yükseliş göstererek 2.334.42 dolar seviyesinden işlem gördü. Ancak bu yükseliş, hafta başından bu yana altının ons fiyatındaki %5'lik düşüşü telafi edemedi.

Bir tahmin de İsviçre bankası UBS'den geldi. UBS'nin yeni tahmini, 20 Mayıs'ta Fed'den faiz indirimi beklentilerinin artması ve ABD ekonomik verilerinin zayıflamasıyla gerileyen ABD dolarının etkisiyle altının ons başına 2.450 dolarla rekor kırmasının ardından geldi.

Gram Altın Fiyatı Ne Kadar?

Ons altındaki yükselişe paralel olarak gram altın da primli seyrine devam ediyor. Gram altın 2.420 liradan işlem görürken, çeyrek altın ise 3.957 TL seviyelerinde.

Neden Düşüyor?

ABD'de açıklanan güçlü ekonomik veriler, faizlerin beklenilenden daha uzun süre yüksek kalacağı yönündeki beklentileri destekledi. FED'in faizleri düşürmede aceleci davranmaması yatırımcıları riskli varlıklarda uzak tutması ile dolar da yükselişe geçti.

Piyasalar Ne Bekliyor?

Piyasalar bu yıl sadece 35 baz puan indirim fiyatlıyor. Sene başında ise toplam 150 baz puan faiz indirimi öngörülüyordu. CME FedWatch Tool'a göre piyasalar, aralık ayında bir faiz indirimine kesin gözüyle bakarken eylülde faiz indirimine de yüzde 50 ihtimal veriyor.