Altın ve Doların Merkezi Kapalıçarşı'da Bir İlk

Altın ve Doların Merkezi Kapalıçarşı'da Bir İlk
Türkiye'de altın ve döviz piyasalarının merkezi konumunda bulunan tarihi Kapalıçarşı, bu hafta itibarıyla oldukça hareketli günler yaşıyor. Ekonomi piyasalarında yaşanan dönüşümlerin ardından Kapalıçarşı'da altın alım-satımı yapmak isteyen vatandaşlar, Türkiye'de eşi benzeri görüşmemiş bir manzarayla karşılaştı.

Her geçen gün piyasaya sürülen yeni nesil yatırım araçlarına rağmen güvenli liman altın, Türkiye'de en sık tercih edilen yatırım olmaya devam ediyor.

Birikimini altında değerlendirmek isteyen vatandaşların bir bölümü altın alım-satım işlemlerini bankalar ve finans uygulamaları üzerinden yaparken, enflasyon karşısında varlıklarını muhafaza etmek isteyen vatandaşların ise birinci tercihi fiziki altın almaktan geçiyor.

arsi1.jpgKAPALIÇARŞI TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI

Kuyumcuların son yıllarda ortaya koyduğu yüksek al-sat makasları nedeniyle altın işlemlerini Kapalıçarşı piyasalarında gerçekleştiren vatandaşlar, bugün tarihi bir manzarayla karşı karşıya kaldı. Normal şartlarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından piyasalara sunulan gösterge kura oldukça yakın oranlarda işlemlerin uygulandığı Kapalıçarşı piyasalarında bugün ilk kez, fiziki altın fiyatları gösterge kurun altına sarktı.

al.webpBu tarihi dönüşümün gerekçesi olarak piyasalarda Türk lirasına yönelik yoğun talep gösterilirken, özellikle Türkiye'ye yönelik son günlerde artış gösteren yabancı sermayenin getirdiği döviz ve altınların Kapalıçarşı piyasalarında bir bolluk yarattığı düşünülüyor.

Gün içerisinde 2565 liraya kadar gerileyerek, gösterge kurun altına sarkan gram altın/TL fiyatları, akşam saatlerinde fiziki tarafta yeniden yükselişe geçti. 15 Temmuz nedeniyle kapalı olan piyasaların yarın nispeten normalleşmesi beklenirken, ilerleyen süreçte Türkiye'ye yönelik sıcak para girişlerinin artması halinde, hem gösterge hem de fiziki kur tarafında çarpıcı düşüşlerin devam edeceği düşünülüyor.