Altın tüm zamanların rekorunu kırdı

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararını açıklaması ve ABD Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) sonuçlarının duyurulmasının ardından altın fiyatlarında büyük bir artış yaşandı ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Altının ons fiyatı, 2.535 dolara kadar çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Değerli metal, ABD'deki tüketici fiyat endeksi verilerinin açıklanmasının ardından dünkü işlemde yüzde 0,2 değer kaybetmiş. Ağustos ayında ABD'deki tüketici enflasyonunun artış göstermesiyle birlikte altın, bu düşüşün ardından tekrar yükselişe geçti.

Spot altın, haftanın dördüncü işlem gününde ons başına 2.535 dolara çıkarak tarihindeki en yüksek seviyeyi gördü. Bu durum, ons altın ve Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre gram altının 2.764 TL'ye kadar yükselmesine neden oldu.

Altının ons fiyatı 6 yılın zirvesinde

Dün açıklanan verilere göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,5 artış gösterdi. Çekirdek TÜFE, yani enerji ve gıda fiyatları hariç hesaplanan enflasyon oranı, aylık yüzde 0,3 ile beklentilerin üzerinde yükselirken, yıllık bazda yüzde 3,2 artış yaşandı.

altinnn.jpg

Bu veriler, Fed'in önümüzdeki hafta büyük bir faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentileri zayıflattı. Altın, bu yıl yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Yükselişi destekleyen etkenler arasında merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen artan alımlar ile Orta Doğu ve Ukrayna'daki devam eden çatışmalar yer aldı.

Kaynak:Haber Merkezi