Altın Sahiplerini Korkutan Uyarı: "Bir Daha Yaşanmayacak! Hazırlığa Başlayın"

Altın Sahiplerini Korkutan Uyarı: "Bir Daha Yaşanmayacak! Hazırlığa Başlayın"
Ekonomist Atilla Yeşilada, ABD Merkez Bankası'nın şahin tonda açıklamalarına devam ettiğini belirterek, görünürde Fed faizlerinin uzun süre indirilmesinin mümkün olmadığını ve bu durumun altın fiyatlarında bir ralli ihtimalini imkansız hale getirdiğine dikkat çekti. Yeşilada, emtia piyasalarında yaşanacaklar hakkında dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Mart ayını seyrek yükseliş hareketleriyle kapatan altın, Nisan ayıyla birlikte ortaya çıkan jeopolitik krizde rekordan rekora koştu.

Geçtiğimiz hafta 2431 dolar seviyelerini görerek tarihi zirvesini yakalayan ons altın, yaşadığı geri çekilmenin ardından bugün yeniden 2415 doları görerek güçlü bir mesaj verdi. İsrail ve İran arasında yaşanan gelişmelerin emtia pazarını hangi yöne doğru sürükleyeceği merak konusu olurken, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından atılan faiz adımları altın sahiplerini büyük bir şaşkınlığa uğratmış durumda.

gold7.webp"ALTIN FİYATLARINDA BİR DAHA YÜKSELİŞİ UNUTUN"

ABD'den gelen çok güçlü ekonomik verilerin ardından Fed faizlerinin uzun bir süre daha indirilmemesinin muhtemel olduğuna dikkat çeken ekonomist Atilla Yeşilada, bu durumun olası 4 sonucunu şu sözlerle özetledi:

"İlk çeyrekte ABD ekonomisinin yüzde 2.9 büyümesi bekleniyor. Amerikan ekonomisinin enflasyon yaratmayan büyüme hızı yüzde 2 civarındadır. Yani ABD ekonomisi aşırı hızlı ısınıyor ve bunu zaten istihdam sayısından da görebiliyoruz.

Bu şartlar altında Fed faiz indirmez çünkü indirmesi için bir sebep yok. Enflasyon artık gerilemiyor hatta bazı göstergelere göre yükselmeye başladı. Her an petrol şoku tehlikesi var ve bu manşet enflasyonu ve enflasyon beklentilerini yukarı çekecek. Ayrıca ayda 300 bin kişi yeni iş buluyor kendisine, neden indirsin ki sebep yok.

altin4.jpgPeki Fed faiz indirmezse ne olur?

- Şu anda 1.06 seviyelerinde olan euro/dolar paritesi 1'e kadar geriler.

- Altında ralliyi unutun. Beklenen fiyat artışları yaşanmaz.

- Bitcoin zaten yeteri kadar düştü ama biraz daha gerileme olabilir.

- En önemlisi ise Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardan acayip büyük paralar kaçmaya başlar. Bizde şu anda çok fazla sıcak para yok ve daha fazlasına ihtiyacımız var ancak başka yerlerden para kaçıyorsa, bizim öyle hikayemiz olmalı ki yatırımcılar "Durun bakalım birçok ülkeden parayı çektik ama bunu ABD'ye götürmeyelim. Türkiye burada harika bir fırsat sunuyor" diyebilmeli.

Etiketler :