Altın neden bu kadar popüler?

Altın neden bu kadar popüler?
Altın fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekiyor. Altının güvenli liman olarak görülmesinin neleri arasında düşen faiz oranları ve artan jeopolitik gerginlikler gösteriliyor.

Altın fiyatları artmaya devam ediyor. Altın, yedi haftanın altısında değer kazanarak, bu hafta ons başına 2.772 dolara yükselerek tarihi zirveye ulaştı.

2024'ten itibaren yaklaşık yüzde 33'lük bir kazanç elde eden altın, teknoloji odaklı Nasdaq 100 gibi genel hisse senedi piyasalarının getirilerini yaklaşık 10 puan geride bıraktı.

Ekim 2022’de başlayan boğa piyasası döneminden bu yana altın, yatırımcısına S&P 500'ün yüzde 63'lük getirisinin üzerine çıkarak yüzde 67 kazanç getirdi. Bu durum, altını dünyanın en cazip yatırımlarından biri haline getirmiş durumda.

KÜLÇE ALTIN ANINDA SATILIYOR

En büyük altın ETF'si olan SPDR Gold Shares, 78 milyar dolarlık varlık yönetimiyle son altı ayda yaklaşık 5 milyar dolarlık giriş kaydetti.

İnsanların altın talebi artıyor. Örneğin ABD'de Costco, web sitelerinde altın külçeleri satıyor ve külçeler satışa sunulduğu anda tükeniyor. Tahminlere göre, Wells Fargo, Costco'nun her ay üyelerine yaklaşık 200 milyon dolar değerinde altın külçesi ve gümüş satıyor.

Altın nasıl oldu da dünyanın en popüler yatırımlarından biri haline geldi? Business Insider'a göre bu durumun birkaç sebebi var.

MERKEZ BANKALARI

CNBC-e'nin derlediği bilgilere göre, küresel merkez bankaları son yıllarda yoğun bir şekilde altın alımı yapıyor. Dünya Altın Konseyi'ne göre, merkez bankaları bu yılın ilk yarısında 483 ton altın satın aldı. Türkiye, Hindistan ve Çin, en büyük alıcılar arasında.

Bu talep artışının bir kısmı, ülkelerin varlıklarını ABD dolarından uzaklaştırma isteğinden kaynaklanıyor.

Goldman Sachs, "2022 ortasından bu yana ABD mali yaptırımları ve borç endişeleri nedeniyle merkez bankası alımlarındaki üç kat artışın yapısal olduğunu ve devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Bu durum, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle daha belirgin hale geldi. ABD'nin uyguladığı yaptırımların etkisini azaltmak isteyen ülkeler, dolar bağımlılığını azaltmak için altın alıyor.

JEOPOLİTİK GERİLİM

Altın, tarihsel olarak güvenli bir değer saklama aracı olarak görülüyor. Rusya’nın Ukrayna'ya karşı savaşı, Ortadoğu'daki çatışmalar ve Çin’in Tayvan üzerindeki tehditleri, yatırımcıları endişelendiriyor. Jeopolitik gerilimler yükseldiğinde, yatırımcılar altınla güven arayışına giriyor.

Ayrıca, artan ABD borcu nedeniyle Hazine tahvilleri artık risksiz görülmüyor

Bank of America, "Altın, son kalan 'güvenli liman' varlığı olarak öne çıkıyor ve bu da merkez bankaları dahil trader'ları da daha fazla maruziyet artırmaya yöneltiyor" dedi.

ABD SEÇİMLERİ

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilme olasılığının artması, altın fiyatlarını olumlu etkiledi. Trump döneminin yüksek borç ve açık yaratması, enflasyonun yeniden artacağı endişelerini güçlendiriyor.

Capital Economics ekonomisti David Oxley, "Mali savurganlık ve Fed bağımsızlığına yönelik tehditlerden endişe ediyorsanız, altın cazip bir varlık olabilir" ifadelerini kullandı.

FAİZ ORANLARI

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, düşen faiz oranları altın fiyatlarını olumlu yönde etkiliyor.

Fed’in ilk faiz indiriminin ardından altın fiyatları altı ayda yüzde 10’a kadar yükseldi. Fed'in önümüzdeki yıl da birden fazla faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

Kaynak:CNBC-e