Alman devinin Türkiye raporunda çok önemli ayrıntı

Alman devinin Türkiye raporunda çok önemli ayrıntı
Deutschebank'tan yeni Türkiye raporunda Kasım detayı ortaya çıktı.

Uluslararası yatırım bankası Deutschebank, Türkiye için yeni makro notlarını açıkladı. Bu yılın son iki ayına kadar Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'de tutacağı tahmininde bulunan Deutschebank, kasım ve aralıkta ise peş peşe iki faiz indirimi beklediğini duyurdu. Bankanın 2025 sonu politika faizi tahmini ise yüzde 25 seviyesinde...

Deutschebank, yönetilen fiyat artışları, akaryakıt, alkol ve tütünde otomatik vergi artışları ve kamu çalışanları ile emeklilere yapılan ücret artışları sonucu temmuz ve ağustos aylarında aylık enflasyonun yükselmesini beklediğini vurguladı.

Deutschebank Ekonomist Yiğit Onay ve Stratejist Christian Wietoska imzasıyla "Türkiye (TCMB): Faiz değişikliği beklenmiyor, ancak gözler likidite önlemlerinde" başlığıyla yeni makro notunu yayınladı.

Bu notta Merkez Bankası'nın faiz kararlarına ilişkin tahminlere de yer verilirken diğer yandan alınabilecek ek sıkılaştırma önlemleri konusunda da öngörüler yapıldı.

Raporda "TCMB'nin mevcut politikasını kasım ayında politika faizini düşürmeye başlayabileceği 4. çeyreğe kadar sürdürmesini öngörüyoruz. Yılın son iki ayında 250'şer baz puanlık indirimlerle 2024 yılı sonunda politika faizinin yüzde 45'e düşeceğini öngörüyoruz. TCMB'nin kararında, 4. çeyrekte enflasyonun ana eğilimindeki gevşemenin devam etmesi, enflasyon beklentilerinin çıpalanmayı sürdürmesi, iç talepteki yavaşlama ve KKM hesaplarında önemli bir çözülme etkili olacaktır.

2025 SONU POLİTİKA FAİZİ TAHMİNİ YÜZDE 25

Bu faktörler TCMB'ye gevşeme döngüsünü başlatmak için gerekli koşulları sağlayacaktır.

Enflasyondaki düşüşün devam etmesi ve tüketici enflasyonunun 2025 yılı sonunda yüzde 23 seviyelerine gerilemesi ile birlikte 2025 yılında kademeli ancak kalıcı bir gevşeme döngüsünün devam etmesini bekliyoruz. Politika faizi tahminimiz gelecek yılın sonunda yüzde 25'tir" denildi.