Alışveriş sonrası bunu yapmayana 5 bin TL ceza!

Alışveriş sonrası bunu yapmayana 5 bin TL ceza!
Fiş almayanlara kesilecek ceza cep yakacak! 5 bin TL’lik yaptırım yolda, süre kısıtlı. Yeni düzenleme ile tüketicileri ve esnafı bekleyen ağır cezalar dikkat çekiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, fiş almayan tüketicilere yönelik cezai yaptırım getiren bir düzenleme hazırlığında. Taslağa göre, fişsiz alışverişi bildirmeyenlere 5 bin TL ceza kesilecek.

BEŞ GÜN İÇİNDE BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

Tüketiciler, fiş almadıkları alışverişleri en geç beş iş günü içinde Vergi Dairesi’ne bildirmek zorunda. Aksi halde 5 bin TL ceza ile karşılaşacaklar. Bu süre içinde bildirim yapanlar ise cezadan muaf olacak.

alisveris-sonrasi-bildirim-yapmayana-5-bin-tl-ceza.jpg

CEZA MİKTARI ARTABİLİR

Hürriyet'in haberine göre fiş kesmeyen işletmelere yönelik de katmerli cezalar uygulanacak. İkinci tespitte 20 bin, üçüncü tespitte 30 bin, dördüncü tespitte 40 bin TL ceza verilecek. Beşinci tespitte bu rakam 50 bin TL'ye, altıncı tespitte ise 100 bin TL’ye çıkacak.

ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA

Tebliğde yer alan örneklere göre, bir tüketici alışveriş yapıp fiş almadığında 5 bin TL ceza alacak. Satıcıya da ayrıca ceza kesilecek. Aynı şekilde, fiş alınmayan bir durum denetimde tespit edilirse, hem tüketici hem de satıcı ceza alacak.

TÜKETİCİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Tüketicilerin bu cezadan kaçınmaları için fiş kesmeyen satıcıları zamanında bildirmeleri gerekiyor. Beş iş günü içinde bildirim yapılmazsa, 5 bin TL'lik ceza kaçınılmaz olacak.

alisveris-sonrasi-bildirim-yapmayana-5-bin-tl-ceza-1.jpg

KATMERLİ CEZA DÜZENLEMESİ

Yeni düzenlemeye göre, fiş kesmeyen esnaf katmerli cezalarla karşı karşıya kalacak. Tespitin sayısına göre ceza miktarları kademeli olarak artacak.

Kaynak:Hürriyet