Akaryakıt sektöründe dev transfer: 500 istasyon el değiştirdi

Akaryakıt sektöründe dev transfer: 500 istasyon el değiştirdi
İsveç akaryakıt pazarına hakim olan Preem şirketinin artık yeni bir sahibi var. Suudi Arabistan asıllı Etiyopya asıllı milyarder Muhammed el-Amoudi şirketi sattı ve şirketin yeni sahibi artık İsviçreli Varo Holding şirketi oldu .

Anlaşma, 500'den fazla akaryakıt istasyonunu ve İskandinav ülkesinin toplam rafinaj kapasitesinin yaklaşık %80'ini temsil eden Lysekil ve Göteborg'daki iki büyük rafineriyi kapsıyor .

preem-4.jpg

Preem , İsveç'in enerji ihtiyacının %40'ından fazlasını üretmesi ve İskandinav yarımadasının ulaşım ihtiyacının yaklaşık %25'ini karşılaması nedeniyle bölgenin enerji güvenliğinde de kritik bir rol oynuyor.

ENERJİ GÜVENLİĞİNDE KRİTİK ROL

preem-2.jpg

Varo Holding CEO'su Dev Sanyal, bu yatırımın şirketini Avrupa'nın en büyük ikinci yenilenebilir yakıt üreticisi haline getireceğini söyledi . Konvansiyonel yakıtlarda üretim kapasitesi günlük 530 bin varildir.

Varo Energy, hem geleneksel hem de sürdürülebilir enerji tedarik eden, üreten, satan ve dağıtan bir Avrupa enerji şirketidir. Aynı zamanda enerji hizmetleriyle ilgilenen özel bir birimi de bulunmaktadır .

preem-3.jpeg

2012 yılında kurulan Varo, o tarihten bu yana onlarca satın almayla büyüdü. Grubun şu anda 2.330'dan fazla çalışanı bulunuyor ve 26 ülkede faaliyet gösteriyor . Preem'in satın alınmasıyla Varo, genel amaçlı ve sürdürülebilir havacılık biyoyakıtları alanında dünyanın en büyük beş üreticisi arasına girdi.

Anlaşmanın onayı halen Avrupa Komisyonu, İsveç Enerji Ajansı, İsveç Ulaştırma Ajansı ve İsveç Stratejik Ürünler Denetleme Ajansı tarafından inceleniyor ve 2025 yılının ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor .

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi