9 Gün Sonra Başlayacak! Kredi Kartlarının Bu Özelliğine Yasaklama Gelecek

9 Gün Sonra Başlayacak! Kredi Kartlarının Bu Özelliğine Yasaklama Gelecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz aylarda aldığı karar nedeniyle, politika faizlerindeki artıştan kredi kartlarının etkilenmeyeceğini belirtmişti. Bu açıklamanın ardından, nakit avans işlemlerine yönelik faiz oranı yüzde 5'e yükseltirken, kart sahiplerine bir kısıtlama da sonradan taksitlendirme uygulaması ile yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" sloganı rehberliğinde yürütülen ekonomik modelin iflas etmesi, Türkiye'de köklü değişimlere neden olmaya devam ediyor.

28 Mayıs sonrası göreve getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, enflasyonu düşürmek için bir yandan para politikalarında sıkılaşma adımları atarken, bir yandan da kredili ürünlere olan talebi kısmak için kısıtlayıcı adımları hayata geçirmeye devam etti.

21 Mart tarihli PPK ile politika faizini yüzde 50 seviyesine yükselterek son 22 yılın en yüksek faiz oranının görülmesine neden olan TCMB, geçtiğimiz aylarda aldığı karar gereği kredi kartı faizlerine tavan sınır uygulaması getirmişti.
kart12.jpg
Bu nedenle, normal şartlarda 1 Nisan tarihi itibarıyla değişikliğe uğrayacak kredi kartı faizleri, sabit kalmaya devam edecek. Ancak geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ sonucunda kredi kartlarından yapılacak nakit avans işlemlerine uygulanacak faiz oranı ise yüzde 5'e çıkarılmıştı. Nakit avansların yeni faiz oranları, 1 Nisan itibarıyla geçerli olacakken, bankalardan bir yasaklama adımı daha geldi.

BANKALAR 1 NİSAN TARİHİ İTİBARIYLA YASAKLAMAYA GİDECEK

Taksitlendirilmeyen harcamaları sonradan taksitlendirmeye yarayan uygulama, bankaların gönderdiği uyarı SMS'leri ile değişikliğe uğruyor. Birçok banka konu hakkında müşterilerine uyarı mesajları gönderirken, bankacılık kaynaklarına göre 'sonradan taksitlendirme' uygulamasında yapılacak değişiklik, taksit sayılarını düşürmeyi içeriyor. Değişiklik sonrası uzun vadeli taksitlendirmeler yasaklanacak ve kullanıcılara 3 aya kadar taksitlendirme seçeneği sunulacak.

Ekonomiyi soğutma ve tüketim harcamalarını düşürme adımları doğrultusunda Merkez Bankası, taksitli alışveriş seçeneklerine yasaklayıcı adımlar getirdiği gibi, ilerleyen günlerde bu kısıtlamaların kart limitlerinde de değişikliğe neden olacağı tahmin edilmekte.

kart1.jpgKART LİMİTLERİ DEĞİŞTİRİLECEK

Birçok banka, BDDK mevzuatlarına aykırı olarak, müşterilere aylık gelirinin 10 katını aşan oranda kredi kartı limiti tahsis ederken, bu tür durumların önüne geçebilmek amacıyla yeni bir çalışma yapılacak ve maaş/limit oranı yüksek olan kullanıcıların kart limitleri, olması gereken sınırlara düşürülecek.

Etiketler :