800 bine yakın kişi bireysel iflasın eşiğinde: Resmen batıyoruz!

800 bine yakın kişi bireysel iflasın eşiğinde: Resmen batıyoruz!
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin bireysel kredi ve kredi kartı borcuna dair verilerini inceleyen ve değerlendiren CHP Milletvekili Semra Dinçer, "Vatandaş bireysel iflasın eşiğine geldi. Kredi kartlarına borcu olmayan kimse kalmadı" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Semra Dinçer, kredi kartı harcamalarının ve vatandaşların bu denli bir borç batağına girmesinin nedenlerini değerlendirerek, "Artan hayat pahalılığı karşısında gelir-geçim dengesinin bozulması ay sonunu zor getiren vatandaşın kredi kartlarına yüklenmesine yol açtı. Böylece vatandaş bireysel iflasın eşiğine geldi. Kredi kartlarına borcu olmayan kimse kalmadı. Vatandaş aldığı aylığı kredi kartlarına yatırmak zorunda kalarak ay boyunca kredi kartıyla geçinmeye çalışıyor" dedi.

Dinçer, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından açıklanan bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayılarını değerlendirdi.

kredi-karti.jpeg

1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ YASAL TAKİPTE

2024 yılının ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe takılan kişi sayısının yüzde 41 oranında arttığına dikkat çeken Dinçer, şunları kaydetti:

"Sadece bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 2023 yılında 461 bin iken, bu yılın ilk 7 ayında 784 bine ulaştı. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe takılan kişi sayısı ise 2023 Ocak-Temmuz ayında 486 bin iken, bu yılın ilk 7 ayında 642 bin kişiye ulaştı.

kredi-katii.jpg

Böylece 2024 yılının ilk 7 ayında yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 1 milyon 63 bin kişiye ulaştı. İstatistiklere bakıldığında vatandaşın artık yüksek faiz nedeniyle bireysel krediden uzaklaşarak, kredi kartlarına daha bağımlı hale geldiği görülmektedir. 2024 yılının ilk 7 ayında bankaların gecikmeye uğrayan ve sorunlu kredi olarak nitelendirilen alacak miktarının ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 122 artışla 89 milyar TL’ye ulaştığını görmekteyiz."

kredi-kartins.jpg

Halkın market, sağlık ve temel ihtiyaç giderlerini artık kredi kartlarıyla karşıladığını vurgulayan Dinçer,

"Bu da bankaların vatandaş üzerinden milyarlarca lira faiz geliri elde etmesine yol açmaktadır. BDDK verilerine göre bankaların kredilerden sağladığı toplam faiz gelirinin 2 trilyon lirayı geçtiği, bu gelirin 717 milyar liralık bölümünün ise yurttaşlardan alınan faizlerin oluşturduğu belirtilmektedir.

Ülkemizde icra dosyalarının 21 milyon 500 bini aştığı bir ortamda, bireysel kredi ve kredi kartı borçları hızla artmaya devam etmektedir. Açlık sınırı altında yaşamak zorunda bırakılan işçiler, asgari ücretliler ve emekliler borçla hayatta kalmaya çalışıyorlar. Yoksulluk bitmiyor, aksine artarak devam ediyor" dedi.

Kaynak:ANKA